Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Belgie zvládla prodloužení proti USA a postupuje do čtvrtfinále

Sport

  21:55aktualizováno  2. července 0:59
SALVADOR/PRAHA - O posledním účastníkovi čtvrtfinále fotbalového mistrovství světa rozhodlo dramatické prodloužení. Belgie v něm porazila USA 2:1 poté, co v základní hrací době skončil zápas bez branek. Na evropský tým čeká v další fázi turnaje Argentina.

Kevin De Bruyne oslavuje gól, který vstřelil Spojeným státům. foto: Reuters

Belgie dala všechny čtyři góly ve skupině až v posledních dvaceti minutách, tentokrát však mohla otevřít skóre už po 40 sekundách. Origi se natlačil před obránce, gólman Howard však střelu vyrazil.

Belgičané soupeře za úvodních 45 minut přestříleli 9:2, pokusy ovšem postrádaly přesnost jako ve 23. minutě, kdy po přečíslení pálil De Bruyne vedle.

Po změně stran pokračoval belgický tým v aktivitě, ale brankář Howard Mertensovu hlavičku vytáhl na roh. Belgie stupňovala tlak a po Origiho hlavičce zachránilo Američany břevno. Vzápětí Howard zlikvidoval střelu aktivního Vertonghena a pak si oddychl, když Mertens minul.

Američanům se nedařilo udržet déle míč a mohli děkovat brankáři Howardovi, který je držel ve hře. Nejprve po chybě v obraně vyrazil Origiho střelu, v 76. minutě zlikvidoval Mirallasův únik a poradil i s Hazardovou ranou.

Belgie v předešlých čtyřech vzájemných zápasech pokaždé vyhrála a v posledním duelu před rokem porazila USA 4:2, dnes se ovšem proti Howardovi dlouho nemohla prosadit. Zkušený gólman si nakonec připsal šestnáct zákroků a vytvořil tím historický rekord za jedno utkání MS.

Těsně před vypršením nastavení mohl šokovat Belgičany Wondolowski, ale sám před brankou mířil nad. Gól by však stejně neplatil, protože asistent chybně odmával ofsajd.

Ve třetím duelu brazilského turnaje po sobě se po základní hrací době zrodila bezbranková remíza a poprvé po 80 letech se muselo hned v pěti zápasech jednoho vyřazovací kola hrát prodloužení.

V něm vydrželo nerozhodné skóre jen necelé tři minuty. Střídající Lukaku prošel po straně, míč se odrazil k De Bruynemu a ten křížnou střelou odčaroval Howardovo kouzlo.

Nasazení Lukakua se kouči Wilmotsovi povedlo, ve 105. minutě se dostal až před Howarda a zvýšil na 2:0. Čtyři z šesti gólů Belgie v Brazílii dali střídající hráči.

Také trenérovi USA Klinsmannovi vyšlo střídání. Teprve devatenáctiletý Green byl na hřišti jen necelé dvě minuty, než premiérovým reprezentačním gólem snížil.

Američané najednou ožili a dvakrát byli blízko vyrovnání. Jones však minul a po zajímavém signálu gólman Courtois vychytal Dempseyho. Belgie už náskok udržela a poprvé v historii do čtvrtfinále postoupilo všech osm vítězů skupin.

Belgie - USA 2:1 po prodloužení (0:0, 0:0)

Branky: 93. De Bruyne, 105. Lukaku - 107. Green. Rozhodčí: Haimúdí - Etchialí (oba Alž.), Achik (Mar.). ŽK: Kompany - Cameron. Diváci: 51 227.

Belgie: Courtois - Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen - Fellaini, Witsel - Mertens (60. Mirallas), De Bruyne, Hazard (111. Chadli) - Origi (91. Lukaku). Trenér: Wilmots.

USA: Howard - F. Johnson (32. Yedlin), Gonzalez, Besler, Beasley - J. Jones, Cameron - Zusi (72. Wondolowski), Bradley, Bedoya (105. Green) - Dempsey. Trenér: Klinsmann.

Autoři:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...