Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Berger je zpět. Ale ve Spartě

Sport

PRAHA -

Slavný fotbalista se po třinácti letech vrátil do české ligy, Slavia o něj neměla zájem

PRAHA Trenéra pro novou fotbalovou sezonu ještě nemají, ale první hvězdnou posilu už ano. Vedení Sparty včera podepsalo dvouletou smlouvu se záložníkem Patrikem Bergrem, ačkoliv se předpokládalo, že bývalý reprezentant jedná spíš se Slavií. „Doufám, že se Spartou vyhraji nějaké poháry a že budeme hrát na špici od prvního do posledního kola,“ prohlásil Berger.

Čtyřiatřicetiletý záložník se do české ligy vrací po třinácti letech, která strávil v Německu a Anglii. Plánoval, že bude hrát v anglické Premier League ještě další rok, jenže po neshodě s trenérem Aston Villy si musel začít hledat nové angažmá. „Měli jsme jen dvě možnosti. Buď odejde do Portsmouthu nebo do Sparty,“ vysvětlil Bergrův manažer Pavel Paska.

Každý čekal, že se Berger vrátí jedině do Slavie, kde si poprvé zahrál v první lize. Vždyť ještě před třemi týdny se v jejím dresu účastnil slavnostního otevření nového stadionu v Edenu. Tehdy dokonce na otázku, zda by pro něj v případě návratu byla Slavia první volbou, odpověděl: „Určitě.“

Místo toho se včera překvapivě fotografoval s dresem klubu, v němž s fotbalem začínal. „Od Slavie jsem nabídku nedostal,“ utnul všechny diskuse Berger. „Někteří lidé asi budou zklamaní, sám mám polovinu kamarádů slávistů a polovinu sparťanů. Se Spartou jsme se dohodli v posledních dnech,“ dodal Berger, který do Sparty přišel zadarmo jako volný hráč.

Vysvětlení Bergrovy dohody se Spartou je jednoduché - Slavia o něj nestála. „Žádnou smlouvu jsme mu nenabídli. Po schůzce vedení klubu jsme to už asi před deseti dny oznámili panu Paskovi,“ tvrdí šéf Slavie Petr Doležal. Podle něj má pražský klub momentálně hráčů spíš nadbytek. „Patrik je stále výborný fotbalista, ale my máme hráčů dostatek,“ dodal.

Sparta tak svému rivalovi snadno „oplatila“ přetažení Bergra v roce 1991, kdy se mladý fotbalista nemohl na Letné domluvit na nové smlouvě, zatímco v Edenu mu ochotně vyhověli. „Náš zájem o Patrika je dlouhodobý, jsme v kontaktu už tři roky. Bude posilou na hřišti i v kabině,“ věří šéf Sparty Daniel Křetínský.

Berger bude vůdcem Sparty Sparťanské vedení příchod Bergra konzultovalo i s Vítězslavem Lavičkou, který by měl být v následujících dnech představen jako nástupce trenéra Michala Bílka. Lavička také zřejmě počítá s tím, že se Berger stane jedním z hlavních vůdců týmu. „Jsem na to připravený. Zdravotně jsem v pořádku, a kdybych si nevěřil, nepodepsal bych smlouvu,“ zdůraznil Berger.

Další informace na straně 22

PATRIK BERGER Narozen: 10. listopadu 1973 Předchozí kluby: Sparta (1979-91), Slavia (1991-95), Borussia Dortmund (1995-96), FC Liverpool (1996-03), FC Portsmouth (2003-05), Aston Villa (2005-06), Stoke City (2006), Aston Villa (2007-08) Největší úspěchy: stříbro z ME 1996, mistr Evropy do 16 let 1990, vítěz Poháru UEFA a Superpoháru 2001, vítěz německé ligy 1996

Autor: