Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Bič na chuligány hledají v parlamentu

Sport

  18:04
PRAHA - Někteří poslanci se ve spolupráci s fotbalovým svazem pokoušejí najít legislativní nástroj, který by umožnil účinnější boj s násilnickými sportovními, především fotbalovými fanoušky. Konkrétní podoba případných úprav zatím neexistuje a jasné není ani to, jestli mají mít odpovědnost za řešení problémů s agresivními fanoušky v první řadě kluby, či policie.

Poslední derby se kvůli "fanouškům" neobešlo bez účasti policie. foto: ČTK

"Až bude vyřešeno tohle, bude také jasnější, zda se případné nové paragrafy dostanou do trestního zákoníku, do zákona o policii či do zákona o podpoře sportu," řekl člen bezpečnostního výboru sněmovny Karel Šplíchal (ČSSD). Tento poslanec se dnes spolu s šéfem sněmovního podvýboru pro mládež a sport Pavlem Plocem (ČSSD) setkal s bezpečnostním manažerem Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Miroslavem Platilem.

Šplíchal uvedl, že případná legislativní úprava nebude znamenat, že poslanci navrhnou zcela nový zákon. Podle něj by parlament mohl novinky reagující na násilí na stadionech zapracovat do některého z výše uvedených a již existujících zákonů.  Návrhy nového trestního zákoníku a nového zákona o policii dolní komora zrovna v těchto týdnech projednává. Obě vládní předlohy mají za sebou ve sněmovně první ze tří čtení, takže nyní se jimi zabývají jednotlivé parlamentní výbory. Právě v nich je prostor na předkládání případných pozměňovacích návrhů, kterými lze původní záměr předkladatelů rozšířit.

Platil se s poslanci sešel již minulý týden, dnes debata pokračovala. "Teď se bude rozhodovat, kdo bude mít tu zodpovědnost za tuhle skupinu extrémně se chovajících diváků. Jestli by to byly kluby, které by to měly evidované..., nebo ta policie, která by to evidovala," řekl Šplíchal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!