Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bizár kvůli divákům i odložený start favoritů. Španělská liga vykopává

Real Madrid je španělským mistrem. foto: Reuters

Plánovaný start španělské fotbalové ligy odložen z pátku na sobotu. Důvod: ve všední den se fanoušci složitě dostávají na stadion. Skutečnost: španělská liga startuje bez diváků. Bizarní předehru měl výkop jedné z elitních evropských soutěží, o víkendu začíná i nový ročník Premier League.
  20:47

Titul obhajuje Real Madrid.

Jeho největším soupeřem bude Barcelona, kousat bude Atlético Madrid a ambice dává najevo Sevilla, kde působí český brankář Tomáš Vaclík.

„Proč bychom nemohli snít o titulu,“ řekl v rozhovoru pro deník Marca klubový předseda José Castro Carmona.

Pro Sevillu je v posledních letech stropem umístění zajišťující účast v Lize mistrů. Před pár dny triumfovala v Evropské lize, a nejspíš proto z klubu vyzařuje sebevědomí. „Je to nejlepší Sevilla v historii,“ píší o týmu trenéra Julena Lopeteguiho španělská média.

Trénink české fotbalové reprezentace před utkání Ligy národů proti Skotsku v...
Trénink české fotbalové reprezentace před utkání Ligy národů proti Skotsku v...

Real Madrid doufá ve vzkříšení Edena Hazarda. Belgický ofenzivní záložník přišel před rokem jako náhrada za Cristiana Ronalda, ale zůstal jen stínem někdejší opory Chelsea.

Dosud z jeho výkonů panuje zklamání, mohla za to i opakovaná zranění kotníku, nadváha a problémy s kondicí. Poslední otázky vyvolala jeho „zbytečná“ cesta za reprezentací, když v Lize národů v Dánsku a proti Islandu neodehrál ani minutu...

Real velká jména nenakupoval, chce dát šanci navrátilcům z hostováním, například věčnému talentu Martinu Ödegaardovi, který minulou sezonu odehrál v San Sebastianu.

Barcelona prožila jednu z nejslabších sezon za poslední dobu, poprvé od roku 2008 nezískala žádnou trofej. Vyhodila trenéra Setiéna a během letní přestávky žila kauzou Messi.

Program 1. kola

sobota

Eibar - Celta Vigo (16.00)

Granada - Athletic Bilbao (18.30)

Cádiz - Osasuna (21.00)

neděle

Alavés - Betis Sevilla (14.00)

Valladolid - San Sebastian (16.00)

Villarreal - Huesca (18.30)

Valencie - Levante (21.00)

Nejlepší fotbalista klubové historie vypověděl smlouvu a nenastoupil do přípravy. Barcelona výpověď rozporovala a Messi se nakonec pod tíhou faktů k týmu připojil. Nehodlal se soudit kvůli rozdílnému výkladu klauzule umožňující mu předčasný odchod. Je však otázkou, jak silně narušený vztah bude fungovat.

Nový trenér Ronald Koeman mění léta zažité rozestavení i herní projev. Ten zůstává u vysokého držení míče, ale zároveň chce do něj přinést víc energie.

Je možné, že o místo přijde středopolař Sergio Busquets, protože Koeman bude preferovat krajana De Jonga a Pjaniče, posilu z Juventusu. A zkouší z Liverpoolu získat dalšího středního záložníka Wijnalduma.

„Přišel nový kouč s novými nápady. Uvidíme, jak je tým přijme a jestli budeme zase konkurenceschopní,“ řekl Messi.

To se uvidí až později, protože zápasy úvodních dvou kol Barcelony, Atlétika Madrid i Sevilly byly odloženy kvůli účasti klubů v závěrečné fázi evropských pohárů. Duel 1. kola Atlético - Sevilla a utkání 2. kola Bilbao - Barcelona mají termín až v lednu příštího roku. Real nebude v původním termínu hrát jen první kolo.

Nový ročník měl původně začít páteční předehrávkou Granady s Bilbaem, zápas byl přeložen na sobotu poté, co komise španělského svazu rozhodla, že se mimo víkendové termíny nesmí hrát. Z pondělí na neděli byl pak přesunut souboj Alavés - Betis Sevilla.

Vedení ligy se hádá se svazem o možnost hrát mimo víkendové termíny dlouhodobě. Podle předsedy ligy Javiera Tebase páteční a pondělní zápasy přitahují diváky a zvyšují hodnotu vysílacích práv. Svaz však argumentuje tím, že ve všední dny je pro fanoušky komplikované dostat se na stadiony.

Liga se proti rozhodnutí svazu odvolala a chce ho zvrátit. „Když diváci do hlediště nemohou, tak omezení přece postrádá smysl,“ argumentuje logicky vedení La Ligy.