Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Blažek nasměroval Liberec k výhře

Sport

  23:21
LIBEREC - Fotbalisté Liberce porazili v 6. kole první ligy Zlín 2:1 a minimálně do neděle poskočili na druhé místo v tabulce. Favorizované Severočechy spasil střídající Jan Blažek, který přišel na trávník po půlhodině hry. Nejprve v nastaveném času úvodní půle poslal domácí do vedení a pak čtyři minuty před koncem vstřelil vítězný gól.

Boj Liberce a Zlína. foto: ČTK

Úvod duelu naznačil, že by se snad diváci mohli dočkat ofenzivní podívané. Po pár sekundách převzal Dočkalovu zpětnou přihrávku Frejlach, kličkou se zbavil hostujících beků a vyzkoušel gólmana Baránka, který skákavou střelu zkrotil až nadvakrát před dotírajícím Nezmarem. Na druhé straně za dvě minuty nebezpečně hlavičkoval Penner, o chvíli později unikl Žůrek, ale jeho

Po rušné pětiminutovce ale následoval návrat k obvyklému scénáři z posledních vzájemných zápasů, kdy jen výjimečně padly víc než dvě branky. Diváci byli trpěliví do 20. minuty, ale pak už fotbalovou bídu podprůměrné ligové úrovně ocenili mohutným pískotem.

Přece jen nebezpečněji působili hosté, jimž viditelně prospěly změny v sestavě, které udělal kouč Mazura po nevydařených výkonech na Kladně a s Českými Budějovicemi. V 25. minutě přenesl Šmahaj hru na úplně volného Konečníka, jehož kličku skvěle vystihl Hauzr.

Liberecký trenér Škorpil nevydržel sledovat trápení svých hráčů a po půlhodině poslal na trávník do útoku k Nezmarovi Blažka. Efekt se dostavil okamžitě, domácí zvedli hlavu, ale Keričův průnik stihli hosté srazit na roh. Když už se Zlínští nejspíš viděli v šatně, utekl po levé straně Janů, předložil balon na malé vápno a Blažek s klidem zakončil k tyči.

Slovan znovu zapnul na vyšší obrátky, ale větší šance z jeho tlaku nepřicházely. Všechno si domácí vynahradili v 86. minutě: po krásné kombinaci se řítil na Baránka Dočkal, hostující gólman ještě stačil zasáhnout, ovšem na Blažkovu dorážku do prázdné branky už nemohl reagovat.

Zlín nesložil zbraně. Domácí mužstvo však nejprve podržel proti Vyskočilově střele Hauzr, a když se vzápětí netrefil hlavou ani Penner, mohli Severočeši slavit tři body. Poprvé po třech letech tak zvítězil ve vzájemném utkání domácí celek.

Fotbalisté Liberce sice po výhře 2:1 nad Zlínem poskočili na druhé místo v prvoligové tabulce, ale z jejich hry bolely fanoušky oči. Trenér Ladislav Škorpil proto nešetřil kritikou. "Svoji poločasovou řeč v kabině jsem začal tím, že mi dlouho trvalo, než jsem našel příčinu toho našeho vystoupení. Že to byly velice objektivní důvody, protože hráčům svítilo slunce do očí. Podívali se do slunce a neviděli bránu, spoluhráče. Nevěděli, kam mají běžet, protože byli oslnění," bavil Škorpil novináře svými tradičnými bonmoty.

Zlín se po prohře opět propadne blíž k sestupovým příčkám. "Myslím ale, že jsme odehráli vcelku dobré utkání, bohužel se špatným koncem. Věděli jsme, že proti domácím hráčům musíme zahustit prostor, což se nám celkem dařilo. Škoda, že jsme v první půli neproměnili velkou šanci a naopak po individuálních chybách dostali gól," mrzelo hostujícího kouče Josefa Mazuru. "Druhý poločas měl stejný průběh. Musím se podívat, jak padl ten gól, protože tu kombinaci jsme mohli přerušit," zlobil se zlínský trenér.

Výsledek:
Slovan Liberec - Tescoma Zlín 2:1 (1:0)
Branky: 45.+1 a 86. Blažek - 66. Šmahaj. Rozhodčí: Matějek - Zlámal, Košec. ŽK: Janů - Bača, Vyskočil, Malcharek. Diváci: 3724


Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...