Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Bohemians 1905 chystá žalobu na fotbalový svaz

Sport

  14:34
PRAHA - Fotbalový klub Bohemians 1905 se cítí být poškozován Českomoravským fotbalovým svazem a hrozí mu žalobou o náhradu škody až ve výši 150 milionů korun. Oznámil to ředitel druholigového celku Lukáš Přibyl a zároveň odmítl, že by byla nějakým soudem zpochybněna práva klubu hrát soutěže ČMFS. Ředitel legislativního odboru ČMFS Marcel Petrásek potvrdil, že o chystané žalobě již byli dopisem informováni členové výkonného výboru.

Ještě loni Bohemka působila v první lize. foto: Vondrouš RomanČTK

Postavení Bohemians 1905, který vznikl i díky sbírce fanoušků jako nástupce krachujících původních Bohemians, je stále ještě předmětem soudních jednání. Přibyl však odmítá, že by soud klubu práva k soutěžím odebral.

"Naopak, soudy už zamítly dvě z pěti žalob, jimiž byla napadána platnost převodu práv na náš klub. Jedna byla zamítnuta už i odvolacím soudem," řekl Přibyl.

Práv k soutěžím i k hráčům se dožaduje Michal Vejsada, jednatel akciové společnosti FC Bohemians Praha, tedy původního klubu, který je v konkurzu a momentálně žádnou činnost ve fotbale nevyvíjí. Převod práv na Bohemians 1905 bývalým správcem konkurzní podstaty považuje za neplatný.

Přibyl připouští, že se smlouvou bude znovu zabývat Městský soud v Praze, ale označuje to jen za formální záležitost. "Musí tomu tak být, protože bývalý správce nepředal svému nástupci všechny dokumenty. Nemáme ale důvod domnívat se, že by stejný soudce, který už jednou smlouvu uznal, teď rozhodl jinak," řekl Přibyl.

Vysvětlil také, proč klub chystá žalobu na fotbalový svaz. "Svým jednáním zpochybňuje naše členství v ČMFS a tím nás připravuje o příjmy z reklam. Především dohodou s panem Vejsadou uznal členství původních Bohemians, což odporuje stanovám, protože už dříve uznal jako jejich nástupce nás," uvedl ředitel klubu.

Fotbalový svaz zatím žádné kroky nechystá. Svazový právník Petrásek řekl, že nemá informace o žádném soudním rozhodnutí, které by řešilo postavení Bohemians 1905. "O žalobě na svaz byli dopisem informováni členové výkonného výboru. Žádná rozhodnutí zatím dělat nebudeme," řekl Petrásek.

Autor: