Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Brankář Chelsea Petr Čech poprvé mluví do politiky

Sport

  12:56
PRAHA - Útočník Milan Baroš vystupoval na předvolebních billboardech Občanské demokratické strany, modrou šipku si před čtyřmi lety nechal na tvář v rámci kampaně stejného subjektu nakreslit také další tehdejší fotbalový reprezentant Tomáš Ujfaluši.

Petr Čech pro Prahu 10. foto: www.desitkaprodomaci.cz

K politice se nyní poprvé vyjádřil brankář Petr Čech, i když pouze na komunální úrovni. Před říjnovými volbami podpořil trojnásobný vítěz ankety Fotbalista roku stranu Desítka pro domácí, která kandiduje na Praze 10, kde chce usilovat o zachování dvou ligových stadionů. To by v praxi znamenalo návrat klubu Bohemians 1905 z Edenu zpátky do tradičního Ďolíčku, odkud se klokani kvůli nevyhovujícímu technickému stavu a neochotě majitele situaci řešit museli před začátkem této sezony odstěhovat.

"Desítku rozhodně podporuji! Pokud fanoušci bojují za své zájmy tímto způsobem, je to jen a jen dobře," citovaly brankáře Chelsea stránky politického uskupení.

Podle Čecha je špatně, pokud kluby ztrácejí vazby na své tradiční prostředí, což se projeví na slábnoucí přízni jejich fanoušků. "Když pak vidíte, jak na Strahově působí čtyři prvoligové týmy, kvalita české ligy tím jde pochopitelně rapidně dolů. Na druhou stranu pravidla jsou pravidla a ta musí dodržovat i Bohemka. Přesto věřím, že se do Ďolíčku brzy vrátí."

Předsedu strany Miroslava Pomikala Čechova podpora potěšila. I kvůli tomu, že v Bohemians ani ve Slavii dřív opora národního týmu nikdy nepůsobila. "Ví, že to má smysl. Prosadil se v Anglii a může porovnat, jak věci fungují také za hranicemi."

Petr Čech nasedá do pendolina.

Do kampaně fanouškovské strany se kromě Čecha zapojil také Tomáš Necid. Útočník CSKA Moskva je odchovancem Slavie, a tak má k danému problému bližší vztah. "Je to naprostý nesmysl. Každý klub by měl mít svoje zázemí, svůj domov, místo, na které budou fanoušci i hráči pyšní. Bohemka tímhle úplně ztratila duši a Slavia jako klub tím také utrpěla. Jako slávista chci, aby měl každý klub svůj stadion a podporuji aktivity fanoušků."

Šťastný z ODS: Dělat z Ďolíčku politické téma je zločin

Strana fanoušků vyvolává postupně zájem také u ostatních kandidujících subjektů.

Podle Pavla Jánského z bloku Jany Bobošíkové Suverenita by šlo pomocí změn v zákonu o rozpočtovém určení daní získat více prostředků na rekonstrukci Ďolíčku. "Když si spočítáte, že Praha 10 má 110 tisíc obyvatel, zjistíte, že za tři roky se dají nastřádat slušné peníze," uvedl Jánský pro server Parlamentnílisty. cz. Na případnou modernizaci stadionu v Ďolíčku by tak podle něj mohla radnice přispět výhledově částkou až do výše 990 milionů korun. Vzájemnou dohodu o podpoře uzavřela Desítka pro domácí také s kandidátem na senátora za TOP 09 Jaromírem Štětinou. Ten jí na oplátku slíbil podporu v komunálních volbách.

K hlavnímu tématu programu Desítky pro domácí se vyjádřil i jeden z lídrů pražské kandidátky ODS Boris Šťastný. "Každý, kdo to sleduje, ví, že ani městská část, ani Senát, ani politická strana to vyřešit nemohou. Bohemka a stadion mají totiž majitele, který je bohužel dovedl až k dnešnímu stavu. Dělat z toho politické téma je zločin," uvedl Šťastný.

"Opravdu děkujeme, že pan Šťastný konečně otevřel věcnou debatu na téma zločin," zareagoval Miroslav Pomikal. "Pravděpodobně nás tak chtěl upozornit na skutečné politické zločiny, které jeho domovská ODS spáchala: kauzu Opencard a miliardy utopené v betonu tunelu Blanka," uvedl předseda Desítky.

Autor: