Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Brankář Bolek zná trest za řízení v opilosti: 150 tisíc pokuta, 2,5 roku nesedne za volant

Sport

  10:50
OSTRAVA/PRAHA - Okresní soud v Ostravě potrestal fotbalového brankáře Petra Bolka za řízení v opilosti. Současný hráč Baníku Sokolov, kde je na hostování z plzeňské Viktorie, musí zaplatit pokutu 150 tisíc korun a má zakázáno řízení na dva a půl roku.

Fotbalový brankář Petr Bolek. foto: MAFRA - Ladislav Němec

Ostravská policie přistihla Bolka pod vlivem alkoholu počátkem července v městské části Hrabůvka. Někdejší mládežnický reprezentant tehdy během policejní kontroly nadýchal 2,14 promile, o několik minut později dokonce 2,26 promile.

Plzeňáci si nedají pokoj. Gólman Bolek nesmí tři roky jezdit za řízení v opilosti

Podle Deníku, jenž na úterní rozsudek upozornil jako první, Bolek svého činu litoval a přiznal se k němu. Před tím, než usedl za volant, prý vypil osm dvanáctistupňových piv.

„Volala mi moje žena, se kterou jsme čekali dítě. Měli jsme dva týdny před porodem. Řekla mi, že krvácí. Bohužel jsme s kamarádem nesehnali taxíka. V tom stresu jsem situaci špatně vyhodnotil, sedl jsem do vozidla a jel za ní,” vysvětloval Bolek u soudu, co jej přimělo opilého k řízení. Dodal, že šlo o jeho největší chybu v životě.

Aleš Čermák ve voze Škoda Octavia RS prorazil svodidla a narazil do stromu,...
Aleš Čermák ve voze Škoda Octavia RS prorazil svodidla a narazil do stromu,...

Někdejší hráč Baníku Ostrava, Slovanu Liberec, slovenské Senice či turecké Kasimpasy rozhodnutí soudu, který mu udělil dvouapůlletý zákaz řízení a pokutu 150 tisíc korun, přijal. Odvolávat se stejně jako státní zástupkyně nebude, rozsudek je tak pravomocný.

Vedení Viktorie Plzeň již dříve brankářovo chování odsoudilo a tvrdě ho potrestalo. „Byla mu udělena velmi vysoká pokuta a provedena další interní opatření,“ uvedl tehdy generální manažer klubu Adolf Šádek s tím, že na situaci nic nemění fakt, že se odehrála v době hráčova osobního volna. Posléze byl Bolek vyřazen z kádru a poslán na hostování do Sokolova.

Bolek není jediný

Zkušenosti s řízením v opilosti mají z minulosti i další plzeňští hráči. Někdejší reprezentační obránce David Limberský v září 2015 na pražském Smíchově narazil před policejní hlídkou do zídky plotu, posléze se snažil z místa nehody utéct. V krvi měl tou dobou přes jedno promile alkoholu. Rok nemohl řídit a musel uhradit způsobenou škodu.
Havárii navíc neslavně připomněl několik dní na to, když po vstřelené brance proti Příbrami předváděl oslavné kroucení volantem.

Zákaz řízení se naopak vyhnul Aleši Čermákovi Třiadvacetiletý záložník koncem června, ještě za svého působení v pražské Spartě, vážně havaroval na okraji metropole, přičemž mu bylo naměřeno 1,5 promile alkoholu v krvi. Z hořícího vozu jej tehdy vyprostili hasiči, se třemi zlomenými žebry skončil v nemocnici. Přišel tak o červnové mistrovství Evropy hráčů do 21 let v Polsku, kde měl vést českou reprezentaci jako kapitán. Soud mu udělil pokutu 160 tisíc korun a osmnáctiměsíční podmínku.

Autor: