Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Brankář v masce může znamenat riziko

Sport

  8:00
PRAHA - Na hřišti bude vypadat víc jako hokejový brankář, z jeho hlavy moc nezahlédnete. Nenechte se ale zmýlit, Petr Čech zůstává fotbalistou. Jen k ragbyové helmě, která oporu Chelsea chrání už téměř pět let po fraktuře lebky, přibude reprezentační jedničce mezi tyčemi další ochranná pomůcka.

Fotomontáž: Petr Čech s ochrannou maskou. foto: Lidové noviny

Na barážové dvojutkání o postup na Euro 2012 s Černou Horou si nasadí obličejový kryt zlomeného nosu. Trenér Michal Bílek ani na okamžik nezapochyboval, že by jednoho z klíčových mužů musel oželet kvůli zranění, které si přivodil při víkendovém utkání anglické ligy. Přes všechny komplikace, které to přináší. "Zlomenina nosu není nic příjemného, přesto věřím, že bude v pořádku," řekl včera Bílek na začátku srazu národního týmu.

Před klíčovými zápasy je nutné věnovat pozornost každému detailu. Maska chránící obličej se stala v dnešním fotbalovém světě poměrně běžnou záležitostí. Na hlavě ji nosí v posledních zápasech třeba Michael Ballack, Čechův někdejší spoluhráč z Chelsea, momentálně působící v Leverkusenu. Mezi brankáři je však stále využívána poměrně vzácně. Zvyšuje totiž riziko, že gólman nebude schopný odvést stoprocentní výkon.

Grafika - zranění Petra Čecha

Své o tom ví Tomáš Koubek. Před letošním mistrovstvím Evropy devatenáctek, na kterém nakonec mladý brankář došel s týmem až do finále. ji raději před prvním zápasem odložil, ačkoliv se nos ještě nezahojil. "Domluvili jsme se s trenéry, že by bylo lepší, kdybych to zvládl bez ní a prostě jsem to riskl. Maska vás sice ochrání před ránou, ale je nepohodlná a bylo v ní horší periferní vidění. Trvalo by až tři týdny, než bych si zvykl," řekl LN devatenáctiletý talent působící v Hradci Králové.

Oproti Čechovi měl jednu výhodu. Když u něj ke zlomenině nosu došlo, ihned vystřídal, a nevznikl tak otok, který zpomaluje hojení. Ačkoliv problém Petra Čecha vznikl už v 9. minutě, sobotní utkání proti Blackburnu dochytal do konce.

Kryt už chystají v Miláně

Také reprezentační záložník Daniel Kolář potvrdil, že chování s maskou na hřišti je nepatrně odlišné. Sám si to vyzkoušel loni při dvou zápasech za Plzeň. "V podvědomí to máte, hodně špatně se mi s ní hlavičkovalo, ale jinak orientace byla v pohodě a dalo se to vydržet. Nepochybuju, že Petr bude mít masku určitě dobře udělanou."

Pro Čecha nyní vyrábějí speciální exemplář v Miláně, na hlavu si ji poprvé nasadí až zítra, kdy mu lékaři dovolí přicestovat letadlem do Prahy. S týmem tak stihne absolvovat pouze předzápasový trénink ve čtvrtek večer. Pak se bude muset vyslovit, jestli si troufá podstoupit s "brněním" hlavy také ostrý zápasový test. "Dám na jeho pocit," podotkl Bílek.

Pro sebevědomí mužstva pokládá za lepší variantu, že jeden z nejlepších brankářů na světě bude v sestavě, což dodá ostatním spoluhráčům větší psychickou jistotu, než kdyby došlo na některého z náhradníků. Bílek věří v postup na šampionát, ke kterému přispěje také Čech. "Musíme teď všichni myslet pozitivně," řekl novinářům.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...