Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sesadit tak Salcburk. Gólman Jaroš jde z Liverpoolu na půl roku do Rakouska

Český brankář Vítězslav Jaroš po podpisu smlouvy ve Sturmu Graz. foto: www.sksturm.at

Vydal se podobnou cestou jako jeho někdejší parťák z reprezentační jedenadvacítky Matěj Kovář. I Vítězslav Jaroš mění špičkový anglický klub, v němž nechytal, za elitní tým ve slabší lize. Z Liverpoolu odchází na hostování do Sturmu Graz.
  15:57

Uvažovala o něm i Slavia. Možná i proto, když zjistila, jak výbornou zkušenost s Kovářem udělala v minulé sezoně Sparta. Jako host z Manchesteru United jí pomohl k titulu. Nyní se však rozhodla pro zkušeného Jindřicha Staňka z Plzně.

A dvaadvacetiletý Jaroš získal angažmá ve Sturmu, druhém týmu rakouské ligy. „Bylo to hodně rychlé, během pár dnů se všechny strany domluvily,“ říká Jaroš. „Sturm chtěl, abych s týmem byl od začátku přípravy.“

Je odchovancem Slavie, ještě jako mladší dorostenec odešel do Liverpoolu. Za sebou má hostování v irském St. Pat´s, ve čtvrté anglické lize v Notts County a v minulé sezoně ve Stockportu.

Do elitního rakouského klubu přichází s ambicí stát se jedničkou, aby nahradil nizozemského brankáře Kjella Scherpena, který si poranil kolenní vazy a na jaře do hry nezasáhne. I Scherpen hostuje z Anglie, patří Brightonu.

„Klub měl velký zájem, abych přišel. To mi rozhodování ulehčilo,“ poznamenal Jaroš.

Mimochodem, v minulém ročníku za Sturm chytal Arthur Okonkwo, jenž v Rakousku hostoval z Arsenalu. Pomohl k druhému místu a k triumfu v poháru.

S Jarošem má klub rovněž smělé cíle. Po letech touží sesadit hegemona ze Salcburku, po podzimu na něj ztrácí dva body.

K tomu ho na jaře čeká vyřazovací část v Konferenční lize, kam se přesunul z třetí příčky ve skupině Evropské ligy.

„Na podzim se týmu dařilo. Doufám, že se o porveme o titul, o poháry. Bylo by hezké Salcburk sesadit, ale nechci předbíhat,“ řekl Jaroš.

„Teď hrajeme spoustu přípravných zápasů, takže budu mít čas se s týmem sžít a na sezonu se nachystat. Tlak a očekání mi vůbec nevadí. První dojmy jsou super. Všichni v klubu jsou ochotní, spoluhráči mluví anglicky, takže se nemusím stresovat, když neumím německy.“

Než však na hostování kývl, musel v Liverpoolu prodloužit smlouvu až do léta 2026.

„Když se do Liverpoolu vrátíte z hostování, tak musíte mít smlouvu ještě na dva roky. Takhle to klub chce,,“ poznamenal Jaroš. „Je vidět, že se mnou v Liverpoolu mají plány a chtějí mě tam.“

Brankář Vítězslav Jaroš na tréninku fotbalové reprezentace do 21 let.

„Víťa Jaroš se stává součástí tradičního a ambiciózního týmu. Jednání byla velmi náročná, což je dáno především skvělou pozicí, kterou si Víťa vybudoval v Liverpoolu. Tam jsou si vědomi jeho kvalit a potenciálu, současné hostování v Rakousku tak jde ruku v ruce s prodloužením kontraktu v Anglii,“ prohlásil hráčův agent Viktor Kolář ze společnosti Sport Invest International.

„Sturm ví, kdo do klubu přichází, a právě proto se nebojí svěřit mladému brankáři zásadní týmovou roli ve výjimečné sezoně, ve které bojují o historické zápisy na domácí i evropské scéně.“

Autor:

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč