Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Jsem z toho smutný, ale nechci hledat viníky mezi hráči.‘ Přerušení duelu namíchlo Argentince i Brazilce

Brazilec Neymar (ve žlutém) a Argentinec Lionel Messi (vlevo) diskutují během přerušeného zápasu. foto: AP

Nechali je odehrát sotva sedm minut. Absurdní situaci, při níž příslušníci brazilského zdravotního úřadu nakráčeli na hřiště, aby kvůli nedodržení karantény odvedli argentinské hráče, nechápal nikdo. „Měla to být fotbalová podívaná a dopadlo to takhle...“ lamentoval argentinský trenér Lionel Scaloni.
  14:56

Jestli se zápas dohraje v náhradním termínu, nebo bude kontumován, rozsoudí disciplinární komise FIFA, pod kterou kvalifikace na mistrovství světa spadá.

„Rozhodčí a delegát zápasu vyplní zápis pro disciplinární komisi FIFA a ta rozhodne o dalších krocích,“ uvedla v prohlášení jihoamerická federace CONMEBOL.

„Jsem z toho smutný, ale nechci hledat viníky mezi hráči. Ať se stalo, co se stalo, tohle přece nebyl správný čas to řešit,“ vadilo Scalonimu. 

Nešli jste do karantény, nemůžete hrát. Pro Argentince si na hřiště přišla policie

Emiliano Martínez, Emiliano Buendía, Giovani Lo Celso, Cristian Romero. To jsou hráči, kvůli kterým se spustil takový humbuk. 

Brazilská agentura pro zdravotnický dohled Anvisa oznámila, že všichni čtyři hráči po příletu do Sao Paula imigračním úředníkům tvrdili, že v poslední době nebyli v Británii ani jiné zemi, kterou má Brazílie na červeném seznamu kvůli zvýšenému riziku nákazy covidem-19. 

Přitom všichni působí v anglické Premier League. Martínez a Buendía v Aston Ville, Lo Celso s Romerem v Tottenhamu. 

Martínez minulou sobotu odchytal zápas proti Brentfordu (1:1), Buendía dokonce skóroval. Lo Celso i Romero byli v neděli na lavičce Tottenhamu v duelu s Watfordem. Všichni tedy prokazatelně v Británii byli méně než čtrnáct dnů zpátky. 

„Anvisa považuje tuto situaci za vážné zdravotní riziko, a proto pověřila místní zdravotní úřady uvalením okamžité karantény na hráče, kteří se tu nesmí nijak pohybovat a musí jim být zakázán pobyt na brazilském území,“ uvedla agentura dvě hodiny před výkopem. 

Kromě Buendíi nastoupili všichni v základní sestavě a úřady se rozhodly zakročit. „Zašlo to tak daleko, protože nebyly dodrženy naše pokyny,“ citují média Antonia Barru Torrese z vedení úřadu. „Hráčům byla nařízeno, aby se izolovali a očekávali deportaci, což neučinili. Přijeli na stadion a vstoupili na hřiště, čímž opatření porušili.“

Místo fotbalu nastal zmatek, dohady a vysvětlování. 

„Jako trenér budu bránit své hráče. Když lidé přijdou, že chtějí odvést tohohle a deportovat tamtoho, tak to nedovolím. Nikdo nás neupozornil, že nemohou nastoupit. My i Brazilci jsme zápas chtěli odehrát,“ nechápal Scaloni. 

„Měli na to 72 hodin před výkopem, ale museli to udělat až po něm,“ vztekal se brazilský trenér Tite. 

Venezuelský rozhodčí Jesús Valenzuela duel za stavu 0:0 přerušil a později ho ukončil, když pro argentinské fotbalisty, kteří mezitím odešli do šatny, přijel týmový autobus. 

Před dvěma dny ve Venezuele problém Argentinci neměli, proto byli zaskočení. „Existuje zdravotní legislativa, podle které se hrají všechny jihoamerické soutěže,“ uvedl prezident argentinské fotbalové asociace Claudio Tapia.

„Zdravotnické úřady v každé zemi schválily protokol, se kterým jsme plně v souladu. To, co se stalo, dělá fotbalu špatnou reklamu. Čtyři lidé kvůli něčemu přerušili zápas a CONMEBOL požádal hráče, aby odešli do šatny,“ nechápal Tapia. 

Jenže každá země má svá vlastní opatření proti šíření koronaviru, která jsou regulím fotbalových asociací nadřazená. To vážně Argentinci nevěděli? 

„Je mi líto všech fanoušků, kteří se na zápas chtěli podívat. Při vší úctě, Anvisa tohle mohla vyřešit ještě před výkopem,“ řekl Ednaldo Rodrigues z brazilské fotbalové konfederace, řídícího fotbalového orgánu v Brazílii. 

Brazilci alespoň na stadionu v Sao Paulu, kde hraje domácí zápasy tým Corinthians, uspořádali otevřený trénink, aby se měli fanoušci na co dívat. 

Kvůli proticovidovým opatřením postrádali devět hráčů, které kluby z Premier League nechtěly pustit, protože by museli po návratu do Británie strávit v izolaci deset dní. 

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.