Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Brazilští kouzelníci konečně začali řádit

Sport

  22:54
DORTMUND - Brazilská samba na mistrovství světa konečně začala. V závěrečném zápase skupiny F nabídli Brazilci divákům skvělou podívanou plnou technických kousků a tři branky v síti japonského brankáře Kavagučiho.

Zatracovaný Ronaldo se raduje z první branky v síti Japonska foto: AFP

Kanárci vstoupili do zápasu, ve kterém jim již o nic nešlo, bez několika tradičních pilířů základní sestavy. Přesto to byli oni, kdo od začátku diktoval tempo zápasu. Šance Ronalda a dvě povedené střely jeho útočného kolegy Robinha však skončily vedle nebo u gólmana Japonců.

Paradoxně to byli Japonci, kdo vstřelil první gól - po rychlé akci se ve vápně skvěle zorientoval hbitý Tamada a nechytatelnou ranou do pravého horního rohu překonal brazilského brankáře Didu. Brazilci zapnuli svůj motor na ještě vyšší obrátky a díky tomu do přestávky vyrovnali. Po pěkné akci se zblízka trefil hlavičkou zatracovaný Ronaldo.

Ve druhém poločase pokračovali Brazilci ve fotbale plném technických fines a pohledných kombinací a brzy přidali i góly. V 53. minutě napřáhl z velké dálky Juninho a do této chvíle skvělý Kawaguči jeho plachtící střelu pustil za záda. O tři minuty později se povedla Brazilcům na levé straně hřiště další skvělá kombinace - za obranu pronikl Gilberto. Přesto, že se mu ve vyložené pozici nabízel Ronaldo, zvolil krajní obránce Herthy Berlín střelu a křížnou ranou pokořil Kawagučiho podruhé.

V dalších minutách tempo hry povadlo - Brazilci se soustředili na krátké narážečky ve středu hřiště, které bránící se Japonci dokázali držet daleko od své brány. Další vzrušení přinesla až 80. minuta. Ronaldo dostal míč na hranici pokutového území a technickou ranou k tyči znovu dokázal, že stále patří mezi nejlepší útočníky světa.

Japonsko - Brazílie 1:4 (1:1)
Branky: 34. Tamada - 45+2. a 81. Ronaldo, 53. Juninho, 59. Gilberto. Rozhodčí: Poulat - Dagorne, Texier (všichni Fr.). ŽK: Kadži - Gilberto. Diváci: 65.000 (vyprodáno).
Japonsko: Kawaguči - Kadži, Nakazawa, Cuboi, Alex - Ogasawara (56. K. Nakata), H. Nakata, Inamoto, Nakamura - Tamada, Maki (60. Takahara), 66. Oguro). Trenér: Zico.  
Brazílie: Dida (81. Ceni)- Cicinho, Lúcio, Juan, Gilberto - Gilberto Silva, Juninho, Kaká (71. Zé Roberto), Ronaldinho (71. Ricardinho) - Ronaldo, Robinho. Trenér: Parreira.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!