Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Priske do léta 2026. Sparta si pojistila trenéra, Rosický cení odbornost i vášeň

Sparťanský trenér Brian Priske po vítězství nad Arisem Limassol v Evropské lize zdraví fanoušky. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Fotbalová Sparta oznámila prodloužení smlouvy s trenérem Brianem Priskem a jeho asistenty. Dánský realizační tým zůstane podle nového kontraktu na Letné až do roku 2026. „Jeho odbornost, vášeň i to, jak se s klubem identifikoval, je patrné hned na první pohled,“ těší sportovního ředitele Tomáše Rosického.
  12:07

Priske je ve Spartě od loňského léta, kdy podepsal na dva roky. Přes počáteční karamboly a klopýtání hned v první sezoně dovedl tým k mistrovskému titulu, na který Letná čekala dlouhých devět let.

„Ve Spartě jsem velmi šťastný, proto pro mě bylo jednoduché přijmout nabídku k pokračování spolupráce,“ podotkl Priske. „Vnímám, jak mě klub přijal, jak tady hodnotí mou práci. Cítím, že nám to společně funguje,“ pokračoval.

Také aktuální sezonu má Sparta rozjetou výborně. Po jedenácti ligových kolech má na čele tabulky dvoubodový náskok před druhou Slavií a v domácí soutěži dosud neprohrála.

V létě sice Sparta nezvládla kvalifikaci Ligy mistrů, když na penalty vypadla s dánskou Kodaní, následně ale prošla do základní skupiny Evropské ligy.

Společně s Priskem prodloužili kontrakt i jeho dva nejbližší spolupracovníci - asistent Lars Friis a vedoucí fyzické přípravy Christian Clarup.

„Brian je skvělý trenér i člověk, se svým realizačním týmem dokázal vrátit Spartě sebevědomí a hrdost. Chtěl bych vyzdvihnout jeho pracovitost a pokoru. Vážím si naší spolupráce a věřím, že společně můžeme být ještě úspěšnější,“ uvedl František Čupr, v současnosti výkonný místopředseda představenstva Sparty.

„Do budoucna nám tento krok přináší stabilitu, nadále pokračujeme v cestě, kterou jsme si vytyčili. Věříme, že Brian získá pro Spartu další titul, že bude nadále rozvíjet naše hráče a že budeme i v budoucnu schopni vyhrávat i evropské zápasy proti kvalitním soupeřům,“ navázal Rosický.

Šestačtyřicetiletý dánský trenér dosud ve Spartě odkoučoval 60 soutěžních utkání s vynikající bilancí 39 vítězství, 13 remíz a osmi porážek. Sparta pod ním nastřílela 140 gólů a 68krát inkasovala.

Když loni na přelomu května a června do Sparty přicházel, mnozí ten krok zpochybňovali. Že prý zahraniční trenér v českém prostředí nemůže uspět, že jde jen o další experiment, který nevyjde.

Začátek byl pak pro Spartu bolestivý: brzké vypadnutí z Evropy, série remíz či historický debakl 0:4 v derby. Trvalo, než tým vykročil správným směrem.

Priske si ruku v ruce se dobrými výsledky získal sparťanskou veřejnost. Před zápasy pravidelně chodí pozdravit fanoušky pod tribunu, po zápasech jim upřímně tleská.

„Co se nám do této chvíle podařilo, vnímám jako týmový úspěch. Dokázali jsme díky zapojení všech lidí v klubu a u prvního týmu propojit dvě kultury – českou a dánskou. Bez ohledu na to, zda jsme měli dobré výsledky, nebo jsme prožívali těžší okamžiky, vždycky jsme tvrdě pracovali, čehož si vážím. Teď máme před sebou další výzvy,“ doplnil Priske, jenž v minulosti vedl Midtjylland či belgické Antverpy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!