Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Brückner: Soustředění se vydařilo

Sport

  13:15
SEEFELD - Tréninkový kemp v rakouském Seefeldu si hlavní trenér české fotbalové reprezentace pochvaloval. Na závěr tým sehrál dvě vítězná utkání a potvrdil, že dva týdny před zahájením mistrovství světa je v odpovídající kondici.

Repre foto: Petrášek Radek DOP ČTK

Stejně jako jindy i letošní soustředění provázely některá negativa, především pak zranění některých opor, a také citelný chlad po většinu týdne. "Jenže i negativní věci jsou pro dobro věci. Hráči prokázali chuť hodně na sobě pracovat a mají za sebou skutečně intenzivní týden," pochvaloval si trenér při hodnocení.

Kondiční přípravu potřebovali podle něho i hráči, kteří byli po sezoně hodně unavení. Takový Pavel Nedvěd sice přiznal, že toho má na konci týdne dost, ale úlevy nežádal. Přesto kouč upozornil, že hodně sázel na osobní pocity svých svěřenců.

A tak po většinu týdne především kondiční cvičení absolvovali fotbalisté ve skupinkách, někteří si dokonce sami přidávali. "Každý za sebou má jiné jaro. Zdeněk Grygera třeba od února nehrál, a tak si občas přidával. Ale podobně jsme postupovali i před dvěma lety před mistrovstvím Evropy," řekl kouč, že jen oprášil dva roky starý osvědčený model.

Zatleskejme si!
Přesto prý zařadil do přípravy i řadu novinek a další by rád vnesl do tréninku i v budoucnu. Zamlouvala by se mu například rytmická cvičení s doprovodem tleskání při předzápasové rozcvičce, jaká předvedli hráči Saúdské Arábie před pátečním vzájemným zápasem.

V Seefeldu toho stihli fotbalisté hodně, ale na řadu věcí prý dojde až po návratu do České republiky. Například na nácvik standardních situací, které byly vždy specialitou českého mužstva a zvláště pak Brücknera. "Více než padesát procent branek padá po nich, musíme se jim věnovat. Ale tady to nebylo možné, tréninky nelze uzavřít. Uděláme na to speciální trénink doma, kde nás nikdo nebude sledovat," vysvětlil Brückner svůj záměr.

Příprava českého týmu v Seefeldu nicméně proběhla v tradičně komorním prostředí, a z toho měl Brückner možná největší radost. Mediální humbuk, jaký doprovází tréninkové kempy Brazílie, Německa nebo Francie, si prý rád odpustí.

A nepotřebuje k vytvoření týmového prostředí ani naplánované společné akce, jako jsou horská turistika, motokárové závody nebo společný pobyt s manželkami, jak to praktikovali někteří soupeři.

"Já se domnívám, že hráči něco podobného ani nevyžadují. Odpočívat umí sami a nepotřebují žádné plánování," řekl trenér, který prý ani nesledoval, co se v jiných týmech děje.  

Vlastní hráče zatím nestresuje ani žádnými debatami o blížícím se šampionátu. "Vyladění psychické je podobné jako u fyzické přípravy. Budeme to stupňovat až před odletem do Německa, nyní máme ještě spoustu jiných úkolů," uvedl Brückner. Jeho tým má před sebou především přípravné zápasy s Kostarikou a týmem Trinidadu a Tobaga.

Něco už prý ale trenérovi naznačil i páteční zápas proti Saúdské Arábii, který byl nicméně ze strany soupeře až příliš vyhecovaný a jeho svěřenci měli chvílemi strach o vlastní zdraví. "Samozřejmě, že v mezistátních zápasech jde i nám o výsledek, ale soupeř to vzal velmi prestižně. Přenos se vysílal do celého arabského světa a hráči podle toho zápas vzali,"
vysvětlil kouč diplomaticky.

I proto průběh utkání z pohledu české hry příliš nerozpitvával, strach nemá ani ze současné ne zcela vybroušené formy Milana Baroše a Karla Poborského. "Milan bude na mistrovství velmi platný, jen si zvyká na naší obvyklou hru. A zda je dostatečně připraven Poborský? Já si ho na turnaj připravím," žertoval kouč.

Trochu relaxace neuškodí
Dobrá nálada by dnes měla panovat i mezi hráči, kteří na dnešní den dostali volno. "Někteří se rozhodli věnovat individuální přípravě, další vyrazili na golf, jiní plánují relaxaci v hotelovém bazénu a podobně," popsal trenér sobotní odpočinkový program, který on sám vyplní jízdou na horském kole podél pstruhového potoka.

V neděli dopoledne s týmem ale vyrazí znovu na mechový trávník zdejšího stadionu, kde fotbalisté absolvují poslední trénink na rakouské půdě. V pondělí dopoledne se výprava  přesune leteckým speciálem do Prahy, kde ale přistane na kbelském letišti a odtud se vydá na cestu do Jablonce. Do Prahy se tým přesune až po úterním zápase s Kostarikou a další zcela volný den čeká hráče až za týden v neděli. Do Německa fotbalisté odletí 7. června.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!