Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bude Euro bezpečné? Ostře sledovaný turnaj ve Francii začne už za 100 dní

Sport

  15:00
PRAHA - Francie se chystá na fotbalový svátek. Přesně za 100 dní vypukne mistrovství Evropy – i s českými reprezentanty.

Operace policistů před stadionem Stade de France foto: ČTK

Angličané si pronajmou romantický zámeček v Chantilly, kde budou večeřet v restauraci s michelinskou hvězdičkou. To Portugalci se usadí v nablýskaném ragbyovém ráji v Marcoussis a Češi si vybrali čtyřhvězdičkový hotel v poklidném Tours.

Možná vám to připadá jako zbytečně předčasná informace, ale nenechte se zmást. Sto dní, které ode dneška zbývají do fotbalového mistrovství Evropy, uteče jako nic. Premiéra šampionátu mezi domácí Francií a Rumunskem bude už 10. června.

Akce pro 120 tisíc policistů

Jak se pořadatelská země chystá na nával diváků? Na zápasy má dorazit téměř dva a půl milionu fanoušků, z toho přes milion cizinců. Nejen při vzpomínce na listopadový masakr v Paříži je jasné, že se očekávají mimořádně důkladná bezpečnostní opatření.

Nechceme zpátky. Fotbalové hvězdy se obávají návratu do Paříže

„Bezpečnost je nepochybně to nejdůležitější. A po útocích z listopadu si to vynásobte deseti,“ říká José Barroso, reportér sportovního deníku L’Equipe.

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve neskrývá, že riziko teroristického útoku bude během turnaje vysoké. Francie do akce nasadí 120 tisíc policistů a­vojáků, v pořadatelských městech se instalují nové videosystémy a připraveny budou také soukromé agentury. rizový bezpečnostní plán myslí i na odkládání zápasů či hraní bez diváků v případě podezření na teroristický útok.

Pokud se na šampionát chystáte, obrňte se trpělivostí, protože kontroly (nejen) u stadionů budou daleko přísnější, než se původně předpokládalo.

Jak se fandí ve výjimečném stavu

Kolem každé arény navíc bude bezpečnostní zóna, čímž vznikne kruh, do kterého budou mít přístup jen lidé se vstupenkami, akreditací nebo speciálním povolením. „Přísné kontroly budou už daleko od stadionu,“ připomíná Laurent Toselli, který zodpovídá za bezpečnost na stadionu v Lens.

Vzhledem k tomu, že byl ve Francii o další tři měsíce prodloužen výjimečný stav, je zásadní otázkou, jak budou vypadat fanouškovské zóny. Tradiční místa, kde se při šampionátech srocují davy a fandí se u velkoplošných obrazovek, by mohla být terčem.

„Mnozí navrhovali, že by se fanzóny měly úplně zrušit, ale nakonec budou. Jen se zřejmě postaví dál od stadionů,“ tvrdí novinář Barroso.

Každého návštěvníka fanzóny před vchodem zkontrolují detektorem kovu i­pohmatem, dovnitř nesmí nikdo s­bagáží ani batohem. Tím pádem budou platit stejná pravidla jako na stadionu.

Překvapí outsider z Česka?

Ekonomické studie tvrdí, že evropský šampionát vygeneruje v přepočtu přes 30 miliard korun. U čísel ještě zůstaňme: 10 stadionů, 24 týmů, 51 zápasů, 1 hlavní český sudí (Pavel Královec), 20 tisíc nových pracovních míst, 90 tisíc dobrovolníků a žádný supertým.

Kurzy se během jara jistě budou měnit, ale sázkové kanceláře nevnímají, že by turnaj měl jednoho favorita. Nejvíc se věří Francouzům, Němcům a Španělům. O něco méně Angličanům, Belgičanům a Italům.

Češi se krčí mezi týmy s nejvyšším kurzem. „Kdo ví, třeba překvapíme,“ říká kouč Pavel Vrba, který právě vyráží do Paříže na mítink všech reprezentačních trenérů.

Pro českou reprezentaci je stěžejní, zda se stihne uzdravit kapitán Tomáš Rosický, který v letošní sezoně odehrál jen 19 minut a pak se znovu zranil. Smůla, která Rosického provází, je až nehorázná. K tréninku se vrátí nejdřív začátkem dubna. Pokud by se léčení stehenního svalu protáhlo, Rosický Euro nestihne.

Vždyť se začíná už za 100 dní!

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!