Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Čech míří do vedení Chelsea, odložil kvůli tomu studium trenérské licence

Sport

  11:00
LONDÝN - Fotbalový brankář Petr Čech se po ukončení kariéry vrací do Chelsea. V londýnském celku, se kterým jako hráč získal čtyři tituly a vyhrál s ním Ligu mistrů, bude působit jako poradce sportovního a technického úseku. Klub o tom informoval na svých internetových stránkách.

Petr Čech foto: Puma

Návrat legend. Čech se stane sportovním šéfem Chelsea, Lampard jejím trenérem

„Je mi velkou ctí, že jsem dostal možnost se vrátit do Chelsea a pomáhat klubu k co nejlepším výkonům na té nejvyšší úrovni,“ uvedl Čech.

„Chci přispět k pokračování úspěchů, kterých klub v posledních patnácti letech dosáhl. Těším se na nové výzvy a doufám, že plně využiju svoje fotbalové znalosti a zkušenosti a dopomůžu týmu k dalším úspěchům,“ dodal.

„Máme velkou radost, že Petra můžeme opět přivítat v Chelsea, která mu tak dlouho byla domovem,“ přidala ředitelka Chelsea Marina Granovská.

Petr Čech ve finále Evropské ligy.

„Během let, které v klubu strávil jako aktivní hráč, se osvědčil jako jeden z nejoddanějších, nejúspěšnějších a nejohleduplnějších profesionálů, jaké jsme tu kdy měli,“ dodala.

„Jsme proto nadšení, že můžeme do dalších let počítat s jeho znalostmi a fotbalovou expertízou. Vždycky jsme měli jasno v tom, že až Petr ukončí kariéru, zase se s ním v Chelsea shledáme, a nemohli jsme si přát lepší načasování,“ prohlásila Granovská.

Rekordman v počtu startů za českou reprezentaci ukončil kariéru po uplynulé sezoně v dresu Arsenalu, kam přišel v roce 2015 po jedenácti letech v Chelsea. 

S tou získal čtyři tituly, v roce 2012 vyhrál Ligu mistrů a v následující sezoně přidal i triumf v Evropské lize.

„Po skončení kariéry jsem říkal, že si vezmu čas, položím si všechny nabídky před sebe a vyberu si tu, která se mně bude zdát nejlepší. A Chelsea přišla s nabídkou, která nešla odmítnout,“ přidal Čech, který uvažoval i o trénování. 

„Do budoucna bych si chtěl dodělat profesionální licenci. Nabídka od Chelsea ale byla taková, že jsem se rozhodl ji vzít a trénování odsunout v tuto chvíli na později,“ dodal.

Petr Čech děkuje fanouškům za podporu po zápase s Manchesterem City
Petr Čech si se Spartou zahrál i Ligu mistrů, z Letné se nakonec stěhoval do...

V Anglii se bývalý hráč Rennes, Sparty nebo Blšan vypracoval v jednoho z nejlepších brankářů své generace a mimo jiné překonal rekord Premier League v počtu čistých kont (202). 

České jednadvacítce pomohl v roce 2002 k triumfu na Euru a se seniorským výběrem získal bronz na mistrovství Evropy v roce 2004.

Nyní bude Čech následovat kroky bývalých spoluhráčů z úspěšného národního týmu. 

V různých funkcích ve vedení klubů už působí například Tomáš Rosický ve Spartě, Zdeněk Grygera ve Zlíně, Marek Jankulovski v Ostravě a Pavel Nedvěd v Juventusu Turín.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...