Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Čech se těší na kouče: konečně budeme hrát hezky fotbal

Sport

  16:18
PRAHA - Fotbalový brankář Petr Čech vítá, že se novým koučem Chelsea stal třiatřicetiletý Portugalec André Villas-Boas, který už v londýnském klubu v letech 2004 a 2008 působil jako pomocník Josého Mourinha. Český gólman nepovažuje trenérův nízký věk za nevýhodu a věří, že znalost anglického prostředí bude jeho výhodou.

Petr Čech na srazu reprezentace. foto: ČTK

V pondělí Čech začíná přípravu na novou sezonu a čeká, že "Blues" pod Villasem-Boasem zlepší herní projev a budou útočit na všechny dostupné trofeje. Čech si po příletu z reprezentačního turnaje v Japonsku užíval necelý měsíc dovolenou a i během ní sledoval, jak se vyvíjí situace kolem nového kouče Chelsea.

"Užíval jsem si času s rodinou, ale samozřejmě jsem sledoval ten vývoj, kdo přijde jako trenér," řekl Čech na tiskové konferenci u příležitosti šestého ročníku jeho fotbalové školy. Český gólman věří, že se Chelsea bude pod Villasem-Boasem dařit. "Byl v Chelsea samozřejmě v jiné roli a za tu dobu, co odešel, se stala spousta věcí a jeho kariéra se posunula. Ale znalost prostředí klubu bude jeho obrovskou výhodou. Uvidíme, jak ta spolupráce bude vypadat," uvedl Čech.

Petr Čech a Tomáš Grigar na srazu reprezentace.

Očekává, že by Chelsea mohla hrát pod novým trenérem útočnější fotbal, jakým se Villas-Boas prezentoval v předešlém působišti v Portu. "Nemůžu o tom moc mluvit bez toho, aniž bych s trenérem mluvil, ale všichni víme, jakým stylem chce hrát. Snaží se hrát útočně, nečekat na nic, takže náš projev se možná o něco zlepší a bude vypadat trochu jinak," prohlásil. Trenérův nízký věk podle něj nebude žádným handicapem. "Myslím, že ve fotbale se nic neměří na věk, ale na kvalitu. O věku to vůbec není," mínil český gólman.

I v nové sezoně chce s Chelsea útočit na všechny trofeje, které budou ve hře. Motivaci budou mít "Blues" o to větší, že v uplynulém ročníku zůstali bez vítězného poháru. "Ambice jsou pořád stejné. Jako jeden z nejlepších klubů v Evropě nebo na světě nemůžeme mít jiný cíl, než vyhrát vše, co se dá. To znamená vrátit anglický titul a pokusit se vyhrát Ligu mistrů. Samozřejmě někdy si náhoda vybere a nedopadne to. Uvidíme, jak se to všechno podaří naplnit," řekl Čech.

Nová sezona pro něj bude důležitá i z reprezentačního hlediska, na podzim totiž vyvrcholí kvalifikace o postup na evropský šampionát. Čech je přesvědčen, že českému týmu druhé místo ve skupině a baráž neuniknou. "Máme kvalifikaci velice dobře rozjetou, věřím, že postoupíme do baráže. Klíčem k postupu bude, pokud zvládneme zápas ve Skotsku. V baráži už to je 50 na 50. Hlavním úkolem je zvládnout ty dva zápasy ve Skotsku a Litvě. Ani zápas se Španělskem bych úplně nevyhazoval, každý bod s ním bude bonusem," uvedl Čech.

Petr Čech.

Postup na evropský šampionát je podle něj důležitý i proto, že český fotbal neprožívá úspěšné období. Čech sledoval evropský šampionát jednadvacítek i mistrovství světa do 17 let a připustil, že ho vystoupení obou reprezentací zklamalo. "Ani jednomu z těch týmů se turnaj nepovedl. Jednadvacítka určitě měla na to, aby postoupila na olympiádu v Londýně. Pro celý český fotbal je to nepříjemné překvapení, postup by posunul fotbal o krok dál. Sedmnáctka je ten samý příběh," posteskl si.

Během dovolené ho překvapila také rezignace předsedy fotbalové asociace Ivana Haška. "Věřím, že nový předseda bude schopen udržet českou a moravskou komoru pohromadě. Je důležité, aby fotbal postupoval dopředu, aby se postoupilo na ME a aby české kluby postupovaly do pohárů. Je potřeba vylepšovat ty koeficienty, které teď nejsou nejlepší. Český fotbal se dostal tam, kde je, sám. A sám se musí vyhrabat zpět," zdůraznil Čech.

V Praze tráví posledních pět dní před pondělním startem přípravy v Londýně. Ani během dovolené nezahálel a vedle rodiny se věnoval také speciálnímu tréninkovému plánu pro dovolenou, které brankářům Chelsea naordinoval trenér gólmanů Christoph Lollichon. "Plán čítal sedm jednotek, ještě jednu musím splnit. Navíc nejsem ten člověk, který vydrží ležet na jednom místě nebo na pláži. Byl jsem si i zahrát tenis, golf. Jsem na přípravu dobře připraven," dodal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!