Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Čech si užil nezvykle dlouhou dovolenou a těší se na novou sezonu

Sport

  17:47
PRAHA - Fotbalový brankář Petr Čech se už nemůže dočkat, až s londýnskou Chelsea odstartuje novou sezonu. Gólman české reprezentace prožil jednu z nejdelších dovolených v kariéře, během níž byl dvakrát ve Španělsku a na skok se vypravil i na šampionát do Jižní Afriky. Načerpal nové síly a věří, že "Blues" budou stejně úspěšní jako v minulém ročníku i bez hvězd Michaela Ballacka a Joa Cola, kteří po skončení smlouvy odešli.

Petr Čech. foto: ČTK

Vzhledem k tomu, že se český tým neprobojoval na světový šampionát, měl Čech volno už od konce května, kdy zakončil s reprezentací sezonu dvěma zápasy ve Spojených státech amerických. "Byla to jedna z mých největších dovolených. Nejdřív deset, dvanáct dní v Čechách, pak ve Španělsku s rodinou, v Africe a pak opět ve Španělsku," řekl Čech, který o víkendu zahájí pátý ročník své letní fotbalové školy.

Přestože Češi v Jihoafrické republice chybějí, gólman Chelsea turnaj sleduje. Před týdnem se dokonce vydal přímo do dějiště, kde zhlédl duel základní skupiny mezi Španělskem a Chile. "Zaujalo mě odlišné prostředí, všudypřítomné vuvuzely a i trochu jiní fanoušci," podotkl Čech. Španěly, s nimiž se český celek poměří v nadcházející kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy, považuje za jednoho z hlavních kandidátů na zlato.

"Nepovedl se jim zápas se Švýcarskem a prožili horkou chvilku. S Portugalskem ale hráli už dobře a mají klid. Já je považoval za favority a tipuji, že oni nebo Brazilci by mohli šampionát vyhrát," uvedl Čech. Přesto věří, že Češi mohou proti svěřencům Vicenteho del Bosqueho v evropské kvalifikaci uspět. "Nemůžeme počítat, že přijedeme do Španělska a budeme s nimi hrát otevřenou partii. Naší cestou je taktická vyspělost. Je ale zbytečné předem odepisovat naše šance," podotkl brankář Chelsea.

Petr Čech.

Čech si nenechal ujít ani osmifinálový souboj mezi Německem a Anglií, v němž sudí neuznali Franku Lampardovi regulérní gól. Český gólman je jednoznačně pro zavedení videa. "Je nesmysl, když lidé argumentují, že bude zdržovat hru. V dnešní době by nemusel rozhodčí ani nikam běžet. Stačilo by, kdyby mu čtvrtý asistent do sluchátek poradil. Nehrozilo by ani to, že diváci na rozhodčího vyvinou tlak, ten pak znervózní a dál chybuje," mínil Čech.

Připustil, že by se zřejmě zachoval podobně jako německý gólman Manuel Neuer, který věděl, že míč přešel brankovou čáru, ale nepřiznal to. "Je to těžké, protože kdyby se přiznal, poškodil by svůj tým," konstatoval Čech. Z Jižní Afriky si také odvezl největší zážitek z letošní dovolené, když navštívil safari. "Všechna zvířata jsem viděl z velké blízkosti. Člověk je v otevřeném džípu, a když stojí deset metrů od lvů a slonů, je to velký zážitek," řekl český gólman.

Petr Čech.

Nyní už Čech myslí na nadcházející sezonu, v níž bude s Chelsea obhajovat titul v Premier League a také výhru v Anglickém poháru. Osmadvacetiletý brankář věří, že londýnský tým bude stejně silný jako dřív, i když ho opustili Ballack, Joe Cole, a Juliano Belletti. "Před každou sezonou dva až tři hráči odejdou a každý z nich je špičkový. Ve velkoklubu to tak chodí," konstatoval Čech. Prý i pro něj bude překvapením, jaké posily Chelsea přivede.

Zanedlouho už Čech naskočí do letní přípravy a v některých duelech před novou sezonou se potká i s krajany z národního celku. Chelsea by měla nastoupit proti Frankfurtu, kde působí Martin Fenin, a také proti Hamburku, jehož barvy oblékají Davidové Jarolím a Rozehnalem. Pokud německý přístavní celek dotáhne příchod gólmana Jaroslava Drobného, mohl by se s Čechem představit v přímém brankářském souboji dvou reprezentačních kolegů.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...