Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Celtic dostal trest za palestinské vlajky. Provokativní gesto, uvedla UEFA

Fanoušci Celtiku během utkání fotbalové Ligy mistrů opět podpořili Palestinu. foto: Reuters

Skotský fotbalový klub Cetlic Glasgow zaplatí až půl milionu korun za to, že jeho fanoušci při říjnovém domácím utkání Ligy mistrů s Atlétikem Madrid (2:2) měli v hledišti palestinské vlajky. UEFA v prohlášení uvedla, že šlo „o provokativní gesto urážlivé povahy“.
  14:29

Diváci na stadionu Celtic Park mávali stovkami vlajek při zpěvu fotbalové hymny „You’ll Never Walk Alone“, přestože skotský klub fanoušky nejen před zápasem s Atlétikem od podobných politických projevů odrazoval.

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) pak pokutu vyčíslila na 15 200 liber (asi 428 tisíc korun).

Domácí příznivci na tribunách rovněž měli transparenty s nápisy „Svobodu Palestině“ či „Vítězství rezistence“, čímž dávali jasně najevo, komu straní v konfliktu mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás.

Klub poté v reakci na některé fanouškovské incidenty zakázal vybraným členům nejaktivnější skupiny, tzv. Zelené brigády, vstup na stadion, určeným příznivcům pak neprodává vstupenky na venkovní zápasy.

Přestože Celtic popřel, že by se jednalo o přímý důsledek palestinské podpory, většina fanouškovských organizací tak tresty vnímá. „Je nepopiratelné, že sankce uvalené na konkrétní osoby jsou důsledkem jejich solidarity s Palestinou,“ prohlásila Zelená brigáda začátkem listopadu.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...