Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Č. Budějovice - Olomouc 2:1, domácí se zvedli ze dna, výhru trefili Králik s Ondráškem

Českobudějovický brankář Dávid Šípoš sbírá míč v utkání proti Olomouci. foto: ČTK

Olomoučtí fotbalisté sice konečně vstřelili v jarní části gól, ale k bodům jim nepomohl. V utkání 22. kola Fortuna ligy podlehli v Českých Budějovicích 1:2, které se vymanily z poslední příčky. Krátce po přestávce se prosadili Králik a Ondrášek, za hosty v závěru snížil Novák. To už domácí dohrávali bez vyloučeného Králika.
  14:46aktualizováno  16:58

Olomouc nejdřív padla v Liberci (0:2), pak remizovala s Hradcem a nepovedla se jí ani středeční dohrávka z podzimu v Teplicích (0:2). A po další porážce na hřisti posledního týmu tabulky panují v klubu silné rozpaky.

ONLINE

To České Budějovice překvapivě porazily i další tým z elitní šestky. Nejdřív se vytáhly na Baník (3:0), ale před týdnem je uzemnil Jablonec pěti góly. Ale po druhé výhře se zvedly ze dna tabulky.

Trápící se Hanáci v nejvyšší soutěži nezvítězili pošesté za sebou, v jarní části sezony ve čtyřech utkáních získali pouhý bod.

„Byl to skvělý zápas. Trochu jsme si to zkomplikovali, když jsme šli do deseti. Ale kluci to zvládli výborně. Jsme moc rádi, že jsme získali cenné tři body. Pro hráče i celý klub je důležité, že jsme se odlepili z posledního místa. Už se na něj nikdy nechceme vrátit,“ řekl budějovický trenér Jiří Kladrubský.

Ve vyrovnané první půli mohli diváci vidět spíše jen náznaky šancí. I když například domácí Nikl v 11. minutě hlavičkoval z dobré pozice nad branku. Ondráškova střela z úhlu z 27. minuty také olomouckého brankáře Stoppena nepřekvapila. Hosté chtěli jihočeskou defenzivu překvapit v závěru prvního poločasu nápaditě rozehranou standardní situací, ale oblouček za zeď netrefili Vodháněl ani Vraštil.

České Budějovice začaly po přestávce aktivněji a po chvíli otevřely skóre. V 52. minutě si na centr Sladkého naběhl Čermák, jenž hlavičkoval do tyče. Míč se odrazil ke Králikovi a slovenský obránce ho napálil pod břevno. Českobudějovický stoper vstřelil na jaře druhý gól.

Jihočeši v 63. minutě přidali další zásah. Opět akce začala přesným centrem beka Sladkého, který našel kapitána Ondráška a jeho hlavička skončila v síti. Pětatřicetiletý útočník se v ligové sezoně trefil potřetí a v týmové tabulce střelců dotáhl Alliho.

Olomoučtí hráči se poté probrali. Vodhánel dokonce překonal českobudějovického brankáře, ale jeho gól rozhodčí neuznali kvůli ofsajdu. V 78. minutě Králik fauloval Vodháněla a viděl druhou žlutou kartu. Sigma pak byla lepším týmem a domácí se spíše jen snažili hájit náskok.

Hanáci se v 85. minutě dočkali první jarní branky, když přesnou přihrávku střídajícího Pospíšila zužitkoval Novák a dočkal se premiérového gólu po návratu do české ligy. Předtím se třiatřicetiletý obránce naposledy prosadil v květnu 2015 za Jablonec. Více však už hosté nestihli a potvrdili špatný vstup do druhé poloviny ročníku.

„Bylo to vyrovnané utkání se šťastnějším koncem pro domácí. Trochu jsme sáhli do sestavy, slibovali jsme si od toho lepší výkon a větší agresivitu. Prvních 15 minut se nám nedařilo, byli jsme nervózní. Pak jsme se zvedli, ale nevyužili jsme sérii rohů a dobrých příležitostí. Rozhodl důraz v naší obranné šestnáctce, kde jsme nevyřešili dvě jednoduché situace a soupeř nás potrestal. V závěru jsme proti deseti tlačili a věřil jsem alespoň v remízu, ale chyběl nám klid ve finální fázi,“ řekl olomoucký kouč Václav Jílek.


Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...