Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

České kluby ze soupeřů radost nemají

Sport

  16:37
PRAHA - Vesměz rozpaky až zklamání zaznívají z českých klubů po dnenšní losování Poháru UEFA. Papírově nejsilnější by sice měl být Sparta Moskva - soupeř Ostravy. Pokud se týče momentální formy jsou na tom mnohem hůře pražské kluby.

Losování v Monaku. foto: ČTK

Ještě před pár lety neměl historicky nejúspěšnější ruský fotbalový klub Spartak Moskva doma konkurenci a dařilo se mu i na mezinárodní scéně, v poslední době ale zažívá slabší období. I proto mohou v Ostravě věřit, že se jim podaří přes soupeře zvučného jména postoupit.

Ve Spartaku působí i dva čeští fotbalisté Martin Jiránek a Radoslav Kováč, tým hraje své domácí zápasy na umělém trávníku. „Ještě to prověříme, zda jim tam umělá tráva zůstala, ale pokud ano, tak se tomu přizpůsobíme v přípravě. U nás se v létě moc na umělce netrénuje, ovšem není vyloučeno, že to nevyzkoušíme,“ uvedl v první reakci trenér Baníku Karel Večeřa.

Moskvany ve 3. předkole Ligy mistrů vyřadilo po výsledcích 1:4 a 1:4 ukrajinské Dynamo Kyjev. V nejvyšší ruské soutěži je Spartak zatím čtvrtý se 30 body. „Přál jsem si spíše Herthu Berlín, ale co se dá dělat. Teď jen vím, že ve Spartaku hrají dva naši legionáři, informace o soupeři budeme teprve zjišťovat,“ prohlásil Karel Večeřa.

Spartě poradí i Hübschman
Těžký soupeř, ale nikoliv nepřekonatelný. Tak hodnotí svého protivníka fotbalisté Sparty. Protože cílem českého vicemistra je vydržet v soutěži minimálně do jara, nic jiného než věřit v postup mu nezbývá. Informace o soupeři prý Letenští budou shánět i od svého bývalého hráče Tomáše Hübschmana, jehož Šachtar Doněck vyřadil chorvatský klub v třetím předkole Ligy mistrů.

Trenér Vítězslav Lavička je pověstný tím, že příliš dopředu neřeší, koho jeho svěřencům los přidělí.  "První informace přiveze vedení klubu přímo z losování, další budeme získávat svojí cestou a zřejmě i od Tomáše Hübschmana, který má aktuálně určitě dost informací o tom, jak Záhřeb hraje," uvedl Lavička.

Dinamo je podle trenérova soudu tradiční chorvatský klub, nyní s dominantní rolí. "Má velké zkušenosti v evropských pohárech, navíc jsou tam i velmi zkušení hráči jako Biščan či Balaban, kteří hráli ve velkých evropských klubech," jmenoval kouč největší opory a vzpomněl si také na loňské první kolo Poháru UEFA, v němž Záhřeb napodobil Slavii a vyřadil ze hry Ajax Amsterodam.

Slavia podstoupí těžkou cestu
Trenérovi Slavie Karlu Jarolímovi los v Monaku radost neudělal. "Já osobně jsem si z té pětice přál buď Twente nebo Bröndby. Obě mužstva už jsou v evropských pohárech trošku známá, kdežto tohle je velká neznámá. Začínáme shánět informace, myslím si, že určitě dojde i na telefonát s Dušanem Uhrinem," naznačil Jarolím v rozhovoru s, že hodlá využít poznatků trenéra Temešváru.

Podle Uhrina mladšího nečeká Slavii lehký souboj. "Slavii čeká těžké prostředí, klub je doma ve velmi chudé oblasti, což může na hráče působit nepříjemně," řekl bývalý kouč Mladé Boleslavi. "Vaslui má letos výbornou formu, porazilo Steauu Bukurešť i Kluž, tedy dva kluby, které hrají Ligu mistrů," připomněl Uhrin.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!