Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česko - Albánie 1:1, fotbalisté vedli, soupeř srovnal krásnou střelou

Zklamaní čeští fotbalisté po remíze s Albánií v kvalifikačním utkání na mistrovství Evropy. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Čeští fotbalisté zásadní krok k účasti na mistrovství Evropy, které příští rok pořádá Německo, neudělali. Ve svém čtvrtém kvalifikačním utkání remizovali s Albánii 1:1. Krátce po půli dali první gól, když se trefil Václav Černý, ale soupeř vzápětí vyrovnal.
  22:07aktualizováno  23:20

Čechům se nepovedl první poločas, po přestávce se výrazně zlepšili, dali i gól, o těžce vydobytý náskok však rychle přišli.

V tabulce skupiny E zůstali první o bod před Albánií, kde se představí za měsíc v nejbližším utkání. O situaci hodně napoví i nedělní duel Albánie s Polskem, dalším adeptem na postup.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

„Jsme zklamaní, protože jsme chtěli vyhrát. Myslím, že jsme si vytvořili dost šancí, ale nakonec bereme remízu, což je pro nás málo,“ řekl kapitán Souček v pozápasovém rozhovoru pro Českou televizi.

Do konce poločasu chybělo pět minut plus nastavení, když se během přerušení při ošetření hostujícího hráče spousta diváků zvedla a odešla do útrob stadionu, aby se občerstvila. Nečekali, že v závěru půle národní mužstvo něco vymyslí.

Tabulka

Tým Z V R P S B
1. Česko 4 2 2 0 7:2 8
2. Albánie 4 2 1 1 6:3 7
3. Polsko 4 2 0 2 6:6 6
4. Moldavsko 4 1 2 1 4:5 5
5. Faerské ostrovy 4 0 1 3 2:9 1

A přesto si ve 43. minutě vytvořilo velkou šanci. Hroťáci Kuchta s Čvančarou zakombinovali, Černý z pravého křídla nabil do druhé vlny nabíhajícímu Součkovi. Kapitán týmu byl ve výhodné pozici, střílel z dvanácti metrů z první, snažil se míč technicky umístit, ale do rány mu skočili protihráči.

Češi předváděli horší fotbal, než je pro ně v domácím prostředí obvyklé. Soupeře nedokázali zatlačit a donutit k chybám. Albánci perfektně bránili, byli organizovaní a moc toho Čechům nedovolili.

Sami vyráželi do rychlých brejků, a kdyby je líp vyřešili, mohli vést. Kolem půlhodiny hry se hbití útočníci během chvíle dostali dvakrát za domácí obranu. V obou případech se blýskl brankář Pavlenka, zlikvidoval střelu Asanimu a vystihl kličku Cikalleshimu. Zakročil a tým podržel. Při první příležitosti pomezní sudí nakonec ještě domávl ofsajd.

Domácí hru brzdily některé nepovedené individuální výkony, nedařilo se Provodovi na levé straně, hodně nevýrazný byl Král ve středu pole a Čvančara v útoku, kde nastoupil s Kuchtou a Černým.

Český útočník Tomáš Čvančara se snaží vybojovat míč v kvalifikačním utkání proti Albánii.

Nejlepší hráč červnových zápasů Černý jako první vyslal střelu na bránu. Z pozice, ze které dal na Faerských ostrovech dva góly, však Berishu příliš nevyděsil.

Češi si nepomohli ani standardními situacemi, které nezahrávali dobře. I proto se zaplněný Eden gólu v první půli nedočkal.

„Byli jsme bez pohybu, málo důrazní. V prvním poločase mi připadali kluci nervózní a nedokázali se dostat do zápasu,“ zhodnotil trenér Šilhavý.

Krátce po přestávce však už čeští fanoušci jásali. Nejdřív předčasně, protože Provodova trefa neplatila kvůli ofsajdu.

I při gólu Černého pomezní nejprve zvedl praporek, ale po dalším dlouhém zkoumání u videa známý anglický sudí Anthony Taylor přece jen ukázal do středu pole. Gól připravili stoper Krejčí, který vyvezl míč středem, a Souček. Před vápnem naznačil střelu, vyhnul se dvěma bránícím protihráčům a pak perfektně našel volného Černého.

Albánci neudrželi míč, a tak se snažili český tlak zmírnit poleháváním. Když sudí Taylor poněkolikáté přerušil hru a dal prostor pro ošetření, obránce Coufal se hodně vztekal. Češi po gólu ožili, zdálo se, že je pouze otázkou, kdy přidají druhý.

Jenže naopak inkasovali. V 66. minutě po zaváhání Krále se k míči před pokutovým územím dostal Bajrami a krásnou ranou z pětadvaceti metrů překonal Pavlenku. Hbitý ofenzivní záložník Sassuola trápil české obránce i v dalším průběhu.

„Před každým gólem jsou nějaké chyby a my jsme ji určitě udělali. Ale stejně tak jsme chybovali i v dalších deseti akcích v obraně i v útoku. Musíme si je po utkání rozebrat a poučit se z nich,“ povzdechl si Souček.

Český křídelník Václav Černý střílí úvodní gól kvalifikačního zápasu proti Albánii.

Změnit skóre mohl aktivní stoper Krejčí, který se často vydával do vápna soupeře. V 74. minutě si naskočil na centr Součka, probil se k hlavičce a Berisha míč vyrazil zázračně.

Domácí si nepomohli ani střídáním, trenér Šilhavý překvapivě stáhl Černého s Krejčím, kteří představovali pro soupeře trvalé nebezpečí. Jurečka, Chytil ani Lingr se vůbec k ničemu nedostali.

A tak nakonec mohou být Češi rádi, že hosté nevyužili nadějný brejk. Běželi ve třech na osamoceného Krejčího, jenže střídající Daku sebral míč Bajramimu, který by uháněl vstříc Pavlenkovi, a pak nevěděl, co s ním.

Přesto hosté bod slavili, v hledišti měli výraznou podporu, chvílemi si mohli připadat jako doma. Jejich fanoušci dorazili především z okolních zemí Německa či Rakouska.

Na Euro 2024 postoupí z každé skupiny dvě mužstva. O zbylá tři místa na turnaji se v play off podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v kvalifikaci.

Zbývající čtyři kvalifikační utkání národní tým odehraje v říjnu a v listopadu, po dvou v každém z měsíců. Nastoupí v Albánii i v Polsku, které je dalším adeptem na postup. Doma pak přivítá outsidery Moldavsko a Faerské ostrovy.

„Každý zápas hrajeme o tři body a určitě nic nevzdáváme. Pořád jsme v tabulce první a ještě máme několik zápasů, abychom dnešní výsledek napravili,“ uzavřel Šilhavý.

Autor: