Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česko - Faerské ostrovy 1:0, další trápení fotbalistů, na gól potřebovali penaltu

Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Souček se raduje z gólu v kvalifikaci proti Faerským ostrovům. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Nebyla to krása, spíš bída. Čeští fotbalisté ale splnili úkol a postup na mistrovství Evropy mají před zbývajícími dvěma duely ve svých rukou. Po propadáku v Albánii (0:3) doma přetlačili slabé Faerské ostrovy díky brance, kterou čtvrt hodiny před koncem dal z penalty kapitán Souček.
  17:22aktualizováno  19:56

Češi sice podle očekávání měli od úvodního hvizdu obrovskou převahu, jenomže s hluboko zataženou defenzivou houževnatého protivníka si vůbec nevěděli rady. První poločas ještě přinesl přes dvacet střeleckých pokusů či dvě tyče Sadílka s Hložkem, který na závěr efektními nůžkami přestřelil.

Ale druhý, to už bylo zosobněné trápení.

Fotbalisté bez většího zápalu posouvali balon jeden k druhému, neměli pohyb, myšlenku, kvalitu. Nevíš, co s míčem? Dej ho do strany a počkej na centr. Styl, který neplatil na Albánii, málem nestačil ani v neděli v sychravé Plzni.

ONLINE

Utkání jsme sledovali minutu po minutě.

Až v závěru Černý rozběhl kolmicí do vápna Lingra, ten přihrával pod sebe a zasáhl paži skluzujícího stopera Faeröho. Souček z puntíku vypálil tvrdě pod břevno a rozradostnil zhruba devět tisíc diváků, kteří už začínali ztrácet naději. Ne náhodou se před nakonec gólovou akcí tu a tam začaly z hlediště ozývat pískot a bučení.

„Nakonec zasloužená výhra, urvaná,“ řekl křídelník Václav Černý před kamerou České televize. „Když soupeř brání takhle hluboko, musíte najít moment překvapení. Přejít přes dva hráče, dát průnikovku, to jsme potřebovali.“

Český záložník Ondřej Lingr inkasuje žlutou kartu za simulování v utkání proti Faerským ostrovům.

Nebyl to dobrý výkon, nepadlo tolik branek, jak se po výhrách 3:0 na Faerech a 5:0 při loňské listopadové přípravě čekalo.

Ale pro drobné zklidnění krize to stačí.

„Hodně jsme se nadřeli,“ oddechl si trenér Jaroslav Šilhavý. „V první půli jsme měli hodně šancí, po přestávce byl soupeř víc aktivní, ale i tak jsme měli tlak. Věřili jsme, že gól dáme. Sice z penalty, ale ta přišla po pěkné akci.“

Češi teď mají na druhém místě tabulky, z nějž se na šampionát do Německa jde ještě přímo, o dva body víc než třetí Polsko. Na jeho stadionu nastoupí v listopadu, než kvalifikační cyklus uzavřou v Olomouci proti Moldavsku. Cesta na turnaj je v jejich režii.

Zvládnou to? A bude u toho ještě Šilhavý?

ZNÁMKOVÁNÍ

Ohodnoťte fotbalisty za výkon proti Faerům.

Nevyzní nepatřičně, když označíme duel s Faerskými ostrovy za jeho pravděpodobnou derniéru. Šéf fotbalové asociace Petr Fousek svolal po průšvihu v Tiraně mimořádné zasedání výkonného výboru, kde se v týdnu bude trenérova pozice řešit. Současný stav nejspíš neustojí.

„Počkám, jak výkonný výbor rozhodne. Jsem připravený na všechno. Mám smlouvu a dokud budu trenérem, tak musím mužstvo připravovat,“ reagoval Šilhavý.

Přitom když na startu kvalifikace Češi porazili spolufavorita skupiny Polsko suverénně 3:1, pomalu se viděli, jak na Euro postupují hladce z první pozice.

Realita je mnohem krušnější i kvůli takovým zápasům, jako byl ten s Faeřany.

Šilhavý na soupeře vymyslel pět změn, tři byly vynucené. Brankář Pavlenka nechytal kvůli drobnému zranění a zastoupil jej Mandous, za vyloučení v Albánii potrestaného Chytila nahradil na hrotu Čvančara. Coufal usedl na lavičku preventivně, aby případně nechyběl v klíčovém listopadovém zápase v Polsku kvůli kartám.

Na pravém beku vyběhl Douděra, dalšími nováčky v základu byli Hložek a Lingr.

Češi v tomto složení zamkli soka před vápnem, ale nedařilo se jim do něj dostat. Sadílek sice už ve třetí minutě napálil tyč, ale pak? Obléhání, centry, zblokované rány...

Hostující gólman Lamhauge dobře zastavil hlavičku Lingra, tyč ho pak zachránila ještě jednou po dělovce Hložka z volného kopu. Hložek pak uzavřel poločas pěkným akrobatickým zakončením, ale těsně minul.

Zatímco první půle proběhla ve znamení tupého tlaku s ojedinělým vzrušením, ve druhé si Češi koledovali o ostudu a posměch. A ne, že by si vítězstvím 1:0 zasloužili nějakou výraznou chválu.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...