Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Skandál u fotbalistů. Brabec, Coufal a Kuchta vyřazeni z týmu pro Moldavsko

Český obránce Vladimír Coufal vedl národní tým v duelu s Estonskem s kapitánskou páskou. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Fotbalová reprezentace před závěrečným a rozhodujícím utkáním o postup na mistrovství Evropy proti Moldavsku řeší skandál. Trenér Jaroslav Šilhavý z týmu vyřadil opory a jedny z nejzkušenějších hráčů: Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchtu. Náhradu za ně kouč nepovolá, v 16.45 promluví na tiskové konferenci.
  12:13aktualizováno  12:51

„Tři hráči národního týmu zásadním způsobem v sobotu v noci porušili interní pravidla reprezentace. Jakub Brabec, Vladimír Coufal a Jan Kuchta s okamžitou platností z rozhodnutí vedení reprezentace opustili sraz národního týmu,“ oznámila reprezentace.

Všichni tři fotbalisté byli vyfoceni v olomouckém nočním klubu.

Jako první informaci přinesl server isport.cz. Fotografie, na kterých je i člen výkonného výboru Tomáš Neumann, zveřejnil. Kouč Šilhavý s vedením týmu pak radikálně rozhodl.

Brabec z Arisu Soluň, Coufal z West Hamu United a sparťan Kuchta patří k nejzkušenějším reprezentantům. Všichni tři v pátečním kvalifikačním duelu v Polsku (1:1) nastoupili v základní sestavě. Obránci Brabec a Coufal by v ní jistě byli i v pondělí proti Moldavsku.

Česko vs Moldavsko

pondělí 20.45 v Olomouci

Česko potřebuje bod a postoupí na mistrovství Evropy 2024 v Německu.

Česko potřebuje minimálně remízu, aby si vybojovalo přímý postup na šampionát.

Pro trenéra Jaroslava Šilhavého je to obrovská rána. Hráči, kterým věřil a na kterých stavěl, ho zklamali.

Coufal navíc v pátek raději pustil polského protivníka Zalewského do gólového brejku, než aby ho zastavil faulem a riskoval třetí kartu v kvalifikaci. Pak by totiž nemohl hrát proti Moldavsku...

Coufal je pro Šilhavého jedním z nepostradatelných hráčů, od podzimu 2019 na něm kouč stavěl. Když mohl, vždycky ho nasadil.

Český útočník Jan Kuchta
Český obránce Jakub Brabec během kvalifikačního utkání s Albánií.

Aféra z centra noční Olomouce nápadně připomíná situaci, která se v národním mužstvu stala v březnu 2007. Po kvalifikační porážce 1:2 s Německem bulvární média přistihla několik hráčů na hotelu při večírku, na kterém nechyběly alkohol a prostitutky. Tehdejší trenér Karel Brückner chtěl rezignovat.

Národní tým tehdy dostal za porušení disciplíny pokutu milion korun a reprezentace při dalších srazech vyměnila hotel Praha za jiná místa. O dva dny později Češi porazili Kypr a na podzim kvalifikaci zvládli tak, že v Německu vyhráli 3:0 a na Euro postoupili z první příčky.

O dva roky později po kvalifikační porážce se Slovenskem (1:2) některé reprezentanty vyfotil bulvár v jedné z pražských restaurací na Hradčanech. Přestože už bylo po srazu, i tento fakt přispěl k odvolání trenéra Petra Rady.

Autor: