Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česko - Polsko 3:1, fotbalistům na startu bojů o Euro pomohly bleskové góly

Čeští fotbalisté se radují ze třetího gólu v duelu s Polskem, který vstřelil Jan Kuchta (v objetí s Alexem Králem). foto: Michal SváčekMAFRA

Čeští fotbalisté do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2024 vstoupili přesvědčivým vítězstvím. V souboji dvou favoritů skupiny E zdolali Polsko 3:1, osmifinalistu loňského mistrovství světa v Kataru. První gól dal už v sedmadvacáté sekundě stoper Krejčí, za necelé dvě minuty se prosadil Čvančara a po hodině hry Kuchta. Hosté snížili v samém závěru.
  13:20aktualizováno  22:43

Několik vzkazů vyslalo národní mužstvo na startu bojů o kontinentální šampionát, který příští rok hostí Německo.

Omlazený tým má drajv a je hladový.

Vynikající výkon předvedli oba nováčci v základní sestavě. Čvančara dal gól po 130 sekundách od debutu, přihrál mu David Jurásek.

První gól Krejčího v sedmadvacáté sekundě je nejrychlejší trefou české reprezentace v její samostatné historii.

A především, Češi suverénně skolili nejtěžšího protivníka ve skupině, z níž na závěrečný turnaj postoupí nejlepší dva týmy. Dalšími účastníky jsou outsideři Moldavsko s Faerskými ostrovy a nevyzpytatelná Albánie. K druhému utkání nastoupí svěřenci Jaroslava Šilhavého v pondělí v Moldavsku.

Národní mužstvo ještě nikdy od úvodního výkopu tak rychle dvě branky nedalo. Přiblížilo se tomu před jedenácti lety na Euru v Polsku proti Řecku, tenkrát vedlo 2:0 v šesté minutě.

Na straně pokořeného soupeře byl u toho rovněž portugalský trenér Fernando Santos, který v pátek debutoval na lavičce Poláků.

Nebyla to pro něj hezká podívaná, když středopolař Zielinski po úvodní brance sepsul obránce. Po druhé už byl nepříčetný, dohadoval se zkušeným stoperem Bednarekem, rozhazoval rukama, vyčítal. Přišel k nim i kapitán Lewandowski.

Češi koncertovali, do kvalifikace se rozjeli náramně.

Trenér Šilhavý proti loňskému roku, který se národnímu mužstvu nepovedl, se nebál změn. Vsadil na rozestavení se třemi obránci i třemi útočníky, v bráně dostal přednost Pavlenka před Vaclíkem, vsadil na současnou sparťanskou pohodu - a všichni tři sparťané v základní sestavě skórovali.

Z živelného nástupu domácí vytěžili gól po autovém vhazování. Coufal hodil míč až do malého vápna, kam se přihnal z druhé vlny stoper Krejčí, snadno přeskočil Bednareka a hlavou překonal Szczesného.

Poláci rozehráli, zatlačeni hbitým napadáním dali brankáři dvě riskantní malé domů, ve středu pole Souček vypíchl míč, levý wingback David Jurásek si ho posunul kolem pravého obránce Cashe, utekl po levém křídle, odcentroval a Čvančara byl u míče dřív než Kiwior a skóroval pohotově z první.

Ze zápasu utekly dvě minuty a deset sekund.

Jurásek se nadechl k velkému výkonu, protivníci ho zastavovali jen fauly. Nemusel moc bránit, měl za sebou ještě stopera a Hložek se stahoval do středu a otevíral mu prostor na křídle. Zraněného Cashe po druhé brance vystřídal Gummy, ale ani ten si s ním nevěděl rady.

Český bek David Jurásek utíká kolem polského obránce Roberta Gumného.

Češi bavili zaplněné hlediště, které z poloviny obsadili hostující fanoušci. Ti ztichli, nechápali. Ožili až po dvaceti minutách, když se do šance probil levý záložník Frankowski, střílel z plného běhu, ale Pavlenka byl včas na zemi a nohama prudkou ránu vyrazil.

Hra se postupně vyrovnala, Poláci drželi míč, ale do další šance se už nedostali.

Češi hráli svižně, rychle dopředu, tvrdě, agresivně, byť Souček s Brabcem za ostré zákroky obdrželi žluté karty.

Krátce před poločasem mohl zvýšit Čvančara, ale ani nadvakrát zblízka Szczesného nepřekonal. Gólman Juventusu v tu chvíli tým podržel a dal naději do druhé půle, do které hosté vstoupili aktivně.

Český stoper Tomáš Holeš se pokouší zastavit polského kapitána Roberta Lewandowského.

Útočník Tomáš Čvančara ve velké šanci tentokrát polského brankáře Wojciecha Szczesného nepřekonal.

Hosté drželi míč, útočili, Lewandowski hlavičkoval přes Brabce jen do náruče Pavlenky, ale jinak v ofenzivě byli neškodní. Jejich akce končily před pokutovým územím, odkud se na dostřel snažili dostat krátkými narážečkami. Ale přes pevnou obranu se nedostali.

Češi nechali soupeře hrát a čekali na brejk, kterým by rozhodli. Po hodině hry se do něj rozběhl aktivní Čvančara, ale Szczesny opět skvěle zasáhl.

Při dalším rychlém útoku mu Kuchta dokonce udělal kličku, ale dostal se mimo střelecký úhel. Vzápětí se dočkal. Po přízemním centru od Krále z levé stany se dostal přes nešťastníka Kiwiora a zblízka překonal Szczesného.

V 64. minutě to bylo 3:0 a Češi si mohli odškrtnout první výhru. O náskok vzhledem k vývoji a průběhu utkání a síle soupeře už nemohli přijít. Do hry se postupně dostali Chytil, Barák, debutoval Douděra. Další gól už nepřidali, naopak tři minuty před koncem po rohu snížil střídající Damian Szymaňski.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...