Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nástupce Šilhavého až po Novém roce. Půjde o koncepční řešení, řekl Fousek

Předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek po jednání výkonného výboru v Olomouci. foto: ČTK

Kdo nahradí Jaroslava Šilhavého, v nejbližší době známo nebude. Výkonný výbor fotbalové asociace po jednání v Olomouci zatím ustanovil pětičlennou pracovní skupinu, jež se výběrem reprezentačního trenéra bude zabývat. „Chceme, aby měl nový realizační tým možnost s hráči pracovat před březnovým srazem,“ sdělil předseda asociace Petr Fousek. Zároveň uvedl, že trojice Kuchta, Brabec a Coufal bude mít šanci se do národního týmu vrátit.
  15:22

„Nepřistoupili jsme k tomu, že bychom je navždy vyřadili z reprezentace. Momentálně probíhá jejich sebereflexe. Ovlivnilo to náladu celého týmu, ale bude hlavně záležet na novém trenérovi, který má nominaci na starosti, jestli je vezme do týmu. Já myslím, že jsou to dobří fotbalisté,“ řekl Fousek.

Výběr nového kouče bude mít na starost právě on společně se dvěma místopředsedy Jiří Šidliákem a Janem Richterem, členem výkonného výboru a šéfem prvoligové Viktorie Plzeň Adolfem Šádkem a technickým ředitelem asociace Erichem Brabcem. Jeho prostřednictvím osloví i sportovní radu asociace, do níž patří také Vladimír Šmicer, Zdeněk Grygera, Tomáš Rosický či Verner Lička.

„Máme svou strategii, co se týče jmen a postupů. Zatím si ji necháme interně pro sebe. Nejdůležitější je výsledek, aby trenér, který reprezentaci povede, byl úspěšný,“ navázal Fousek.

„Výsledkem bude koncepční řešení. Nejedná se o krátkodobou improvizaci do Eura.“

V zákulisí se podle informací iDNES.cz skloňují například jména Vítězslava Lavičky, jenž aktuálně pracuje jako šéf mládeže ve Spartě, či Ivana Haška, který je bez angažmá. Do hry mohou přijít i další.

Jak hodnotíte působení trenéra Šilhavého u fotbalové reprezentace?

celkem hlasů: 7003

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00úterý 28. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

Průměr2955
Velmi dobré2023
Podprůměr1006
Úspěch788
Propadák231

„O jménech zatím spekulovat nechci, tomu bych se rád vyhnul. A to nejen teď, ale i v následujících týdnech,“ uvedl Fousek.

Jasné je, že při losu Eura v Hamburku, který se koná 2. prosince, budou Češi bez trenéra. Výsledek by pracovní skupina chtěla mít co nejdříve po Novém roce, konkrétní termín však Fousek nesdělil.

„Nemyslím si, že je to hendikep. Los je pouze technický akt plný mediálních povinností. Pro nás je důležité složení skupiny a to, kde budeme hrát. Že tam nevyfotíme nového trenéra, s tím asi dokážeme žít.“

Zda se bude skupina ohlížet i do zahraničí, nepřímo vyloučil: „Považuji to za okrajovou možnost. Tuto záležitost jsme diskutovali, ale nikdy neříkej nikdy. Český fotbal je specifický a zejména v kabině má své kulturní prostředí. Pokaždé jsme dosáhli úspěchu s trenérem, který chápal český tým.“

V řešení je také pozice člena výkonného výboru Tomáše Neumanna, který byl se zmíněnou trojicí fotbalistů v olomouckém nočním klubu. „Vyžádal si čas, který bych mu chtěl ponechat. Chtěl promyslet důsledky,“ reagoval Fousek. Člena výboru navíc odvolává valná hromada, nikoli výkonný výbor sám.

Kdo by měl být trenérem českého národního týmu?

celkem hlasů: 920

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00středa 29. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

Martin Svědík408
Ivan Hašek157
Někdo jiný102
Miroslav Koubek89
Trenér z ciziny89
Vítězslav Lavička75

Národní tým je bez trenéra od pondělí, když po vítězství nad Moldavskem (3:0) a postupu na Euro rezignoval kouč Šilhavý, jemuž končila smlouva k poslednímu listopadu.

„Fotbal nás učí, že stát se může cokoli. Opak toho, co čekáte, se může stát pravdou. Pana Šilhavého znám dlouho, je to odborník. Samozřejmě se na té pětileté cestě objevily i slabší momenty, ale já se na celou situaci zkrátka koukám jako na fakt. Myslím, že na prožité období u reprezentace bude rád vzpomínat,“ dodal Fousek.