Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česko - Německo 2:1, v závěru favorita zmrazil Vitík a naděje na postup vzrostly

EUFORIE. Čeští fotbalisté do 21 let oslavují vítězný gól proti Německu, který vstřelil obránce Martin Vitík (uprostřed s prstem u úst). foto: Pavel Jiřík ml./FAČR

Ve druhém zápase na Euru 2023 fotbalisté do 21 let senzačně zdolali favorizované obhájce z Německa a významně nakročili k vyřazovacím bojům. Češi už v prvním poločase vedli zásluhou Sejka, pak sice srovnal Stiller, ale v závěru po rohu se štěstím uzavřel na 2:1 stoper Vitík.
  17:23aktualizováno  20:45

Češi se třemi body poskočili na druhé místo ve skupině C a nahrál jim také výsledek souběžně hraného duelu, v němž Anglie zdolala Izrael 2:0 – postup má tak jistý.

Ve třetích zápasech se rozhodne, kdo do čtvrtfinále projde s ní. Čeští mladíci nastoupí ve středu proti Izraeli a postačí jim i bod, jelikož Němci by i v případě vítězství nad Anglií zůstali na nižší příčce kvůli horšímu vzájemnému duelu.

Z druhého místa by čelili vítězi skupiny A, kterou po dvou duelech vede domácí Gruzie.

Tabulka skupiny C

Tým Z V R P S B
1. Anglie 2 2 0 0 4:0 6
2. Česko 2 1 0 1 2:3 3
3. Německo 2 0 1 1 2:3 1
4. Izrael 2 0 1 1 1:3 1

Senzační šanci k průniku do vyřazovacích bojů v silné konkurenci si Češi zasloužili.

Ve velkém dusnu v gruzínské Batumi obávané Němce zaskočili odvážným, bojovným a aktivním výkonem. Navázali na skvělé představení z prvního poločasu s Anglií (0:2) a tentokrát udrželi vysokou úroveň po celých devadesát minut.

Nezlomil je ani vyrovnávací gól Stillera, který se ukázkově uvolnil v těsném prostoru na vápně, dvacet minut před koncem.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Ano, při některých okamžicích v české šestnáctce stoupala tepová frekvence, ale odhodlaní mladíci na hranici sebeobětování zvládali klíčové souboje a padali do střel.

A tak se rozhodlo v pokutovém území na opačné straně.

Centr střídajícího Juráska z rohového kopu na zadní tyči propadl k Vitíkovi, který se rychle zorientoval a s tečí bránícího německého hráče protlačil balon do sítě. To bylo radosti!

„Viděl jsem, že se mi balon odrazil k noze. Nepřemýšlel jsem nad tím a snažil jsem se to napálit. Naštěstí to tam spadlo, jsou to obrovské emoce,“ líčil Vitík reportérovi České televize.

Češi v posledních sekundách ustáli velký tlak Němců v dlouhém nastavení a bouřlivě slavili skalp velkého favorita.

Došli k němu po právu, sehráli vynikající duel. Od úvodního hvizdu na soupeře nastoupili, trápili jej vysokým napadáním, dobře se pohybovali i kombinovali.

ZNÁMKOVÁNÍ

ohodnoťte fotbalisty jako ve škole

Trenér Suchopárek udělal tři změny v sestavě, na levém beku nahradil Cedidlu Fukalou, v záloze naskočil Valenta místo obvyklého kapitána Kaloče a na rozdíl od duelu s Anglií, v jehož konci hrubě chyboval, hrál od začátku Karabec.

A byla to trefa.

„Nechci říct, že je výsledek odpovídající, ale myslím si, že jsme hráli velice dobře. Ještě tam jsou maličkosti. Potřebujeme dál pracovat a věřím, že poslední zápas bude ještě lepší,“ pravil kouč Suchopárek.

Češi na startu přečkali pár německých možností – největší měl Schade, jenž z dorážky těsně minul bránu – a pak sami udeřili. Z první vážnější možnosti to nebylo, Karabec se nadvakrát ještě neprosadil. Povedlo se až z akce jako z učebnice protiútoků: pouhých deset sekund po rohu trvalo, než od půlky sprintující Kušej (opět) nahrál před prázdnou nabíhajícímu Sejkovi.

Nedlouho před pauzou mohl zvýšit vedení Valenta, jenže na malém vápně hrudí Karabcův parádní centr tečoval mimo.

Němci, jimž scházel zraněný supertalent Moukoko, do druhé půle třikrát vystřídali a doufali, že Čechům stejně jako proti Anglii dojde dech. Nestalo se. Suchopárkovi svěřenci sice do ofenzivy přestali hrozit, ale pozorně bránili a když došlo na nejhorší, zasáhl bravurní gólman Jaroš.

Díky Vitíkovi pak uzmuli postupový klíč do vlastních rukou.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...