Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Velký třesk. Všechny britské celky opouštějí superligu, Čech uklidňoval naštvané fanoušky

Petr Čech uklidňuje fanoušky Chelsea. foto: ČTK

PRAHA - Možná jen dva bude mít trvání „Velký třesk“ světového sportu a především fotbalu. Po Manchesteru City a Chelsea se rozhodly vystoupit z tzv. Superligy i zbylí čtyři zástupci Premier League, tedy Manchester United, Tottenham, Arsenal a Liverpool. Nově vzniklou soutěž oznámila dvanáctka zakladatelských týmů v neděli pozdě večer.
  20:18aktualizováno  21. dubna 0:05

Od té chvíle jsou pod drtivým tlakem médií, fanoušků i UEFA a  FIFA. Obě mezinárodní fotbalové soutěže hrozí klubům i hráčům ostrými sankcemi.

Petr Čech uklidňuje naštvané fanoušky Chelsea.
Postupný rozklad Superligy.

Na britských ostrovech se včera sešli zástupci „zbylé“ čtrnáctky celků z Premier League s předsedou vlády Borise Johnsonem.

Dle novinářů šlo o hodně bouřlivou debatu, kdy ale panovala mezi zúčastněnými shoda. Superliga je špatná cesta pro fotbal. 

„Není nic, co bychom neudělali, abychom to zastavili. Vláda zkoumá každou možnost, včetně těch legislativních,“ zaznělo od Johnsona už v pondělí.

Stejně bouřlivo pak bylo včera navečer před stadionem Chelsea, jedním ze šesti ostrovních gigantů (spolu s Manchesterem United, City, Tottenhamem, Arsenalem a  Liverpoolem), který do Superligy vstoupil a který večer hrál ligový duel proti Brightonu (skončil po uzávěrce vydání). 

Více než tisícovku rozvášněných fanoušků musel uklidňovat mimo jiné i Petr Čech, který je klubovou legendou a nyní pracuje v managementu „Blues“.

Protesty způsobily posunutí startu duelu o patnáct minut, jelikož fanoušci zablokovali příjezdové cesty pro autobusy s hráči. Ve chvíli, kdy zjistili novinky z médií, že klub ruského boháče Romana Abramoviče chce ze Superligy odstoupit, otočila se nálada davu o 180 stupňů.

„Je to fantastická novinka, jsem rád, že naše hlasy byly vyslyšeny,“ nechal se slyšet Graham Potter, trenér Brightonu.

Spolu se šesti zástupci Premier League patří do nově založené soutěže Real Madrid, Atlético Madrid, FC Barcelona (Španělsko), Juventus, AC Milán a Inter Milán (Itálie). Předsedou soutěže se stal prezident Realu Florentino Pérez.

„Žádný z klubů naši soutěž neopouští, je to nesmysl. Naopak věřím, že se k nám přidají také Bayern Mnichov a PSG,“ reagoval právě Pérez po zprávách z ostrovů pro web španělského deníku Marca. Oba zmíněné kluby totiž při prvních jednání vstup do Superligy odmítly a vyjádřily loajalitu UEFA (Evropská fotbalová asociace) a také FIFA (světová).

Zatímco na Pyrenejském poloostrově přijali nedělní „bombu“ relativně v klidu a pozitivně – a to jak média, tak fanoušci –, v úterý se za soutěž postavil také madridský soud, který prohlásil, že případné restrikce FIFA a UEFA porušují zákony, především na ostrovech vzbudila obrovský negativní ohlas.

Noční jednání dvanácti šéfů klubů superligy

  • Dle zpráv ze Španělska v soutěži zůstávají pevně Real Madrid, Atlético Madrid a italský trojlístek, který věří, že projekt může zachránit fotbal.
  • FC Barcelona si dala do smlouvy klauzuli, že projedná vše na zasedání akcionářů, pokud bude většina proti, mohou ze Superligy vystoupit (klub vlastní fanoušci).
  • Manchester City a Chelsea následovaly i zbylé čtyři ostrovní celky.

Se Superligou nesouhlasili nejen fanoušci, ale také experti, média, a dokonce i hráči a trenéři klubů, jejichž majitelé se pod založení podepsali. Mimo jiné i respektovaní manažeři Manchesteru City (Pep Guardiola) a Liverpoolu (Jürgen Klopp).

Dle BBC není plánované vystoupení obou celků, které ctí modré barvy, překvapením. „Nebyli na to připraveni. Je to jeden velký chaos a panika. A oni tomu podlehli,“ řekl pro BBC Radio 5 bývalý útočník Chelsea Pat Nevin.

Chelsea i současný lídr Premier League se údajně pod Superligu podepsaly v neděli jako poslední. „Působilo to celé stylem, že Chelsea nechtěla do vlaku nastoupit, ale ani nechtěla zůstat na zastávce,“ přidal Nevin.

Oba týmy mohla dostat pod tlak také UEFA, která oznámila, že v pátek bude případně řešit vyloučení těchto týmů (spolu s Realem Madrid) ze semifinále letošního ročníku Ligy mistrů, kde s nimi je ještě shodou okolností francouzské PSG.

Londýňané jsou v této fázi milionářské soutěže poprvé od roku 2014, Citizens teprve podruhé v historii (prve v roce 2016).

Další vývoj bude znám nejspíše během dnešního dopoledne. Přestože Pérez oplýval večer klidem, podle španělských týmů se ještě večer měla uskutečnit videokonference lídrů dvanáctky zakladatelských celků Superligy.

„Situace je pod kontrolou, na nikoho z nás není vyvíjen tlak, hledáme správná řešení. Nebudou žádné potíže a sankce, protože jsme chránění zákonem a zdravým rozumem,“ dodal Pérez.

Jak dlouho mu vydrží optimismus? Z původní dvanáctky mocných už zbyla jen šestice...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...