Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Chorvatsko - Brazílie 1:1, na pen. 4:2. Senzační náraz favorita, prokletí trvá

Chorvaté slaví postup do semifinále mistrovství světa. foto: AP

Brazílie, největší favorit fotbalového mistrovství světa, senzačně narazila už ve čtvrtfinále proti Chorvatsku. Ještě pět minut před koncem prodloužení vedla, pak ovšem inkasovala gól na 1:1 a v následném rozstřelu propadla. Rodrygo a Marquinhos neproměnili, na Neymara ani nedošlo.
  16:01aktualizováno  18:49

Chorvatsko po napínavém osmifinálovém souboji s Japonskem zvládlo i druhý penaltový rozstřel v řadě. Podruhé za sebou je v semifinále mistrovství světa. A hlavně: je v extázi.

Brazilci neprolomili prokletí, které trvá už dvě dekády. Soupeře z Evropy pokořili ve vyřazovací fázi světových šampionátů naposledy v roce 2002, kdy vyhráli finále nad Německem.

Od té doby však na světový triumf čekají. A čekat budou dál.

Hvězdou utkání byl opět chorvatský brankář Livakovič, jenž minule chytil tři penalty Japoncům a tentokrát zneškodnil několik šancí brazilských hvězd i pokutový kop Rodryga. V rozhodující chvíli pak Marquinhos, brazilský smolař, trefil tyč.

Byl to on, kdo nešťastnou tečí chvíli před koncem prodloužení poslal zápas do penalt. Chorvati ve 117. minutě poprvé v zápase trefili bránu, Petkovič svou ránu levačkou opřel právě o brazilského obránce a srovnal na 1:1.

Zdálo se přitom, že hlavní postavou úvodního katarského čtvrtfinále bude Neymar, brazilský talisman, který o chvíli dříve posunul svůj tým do vedení.

Na sklonku první části prodloužení si sám došel pro balon až ke stoperům, rozběhl se, narazil si balon s Rodrygem, pak si ho vyměnil s Paquetou a když už byl těsně před chorvatskou bránou, udělal ještě kličku brankáři Livakovičovi. Vyhnul se i bránícímu Sosovi, který ho málem fauloval, a z úhlu zavěsil míč pod břevno.

Brazilci jako by v utkání zapnuli až na startu druhého poločasu, kdy měli během dvou minut dvě velké šance. Nejprve Gvardiol po centru z pravé strany srazil balon směrem k brankáři Livakovičovi, který skvěle zasáhl. A vzápětí se blýskl i proti Viníciusovi.

Sedmadvacetiletý brankář Dinama Záhřeb držel šachovnicové dresy ve čtvrtfinále proti Brazílii de facto celý zápas.

Dvakrát vychytal Neymara, kterému pokaždé výborně zmenšil střelecký úhel, za záda nepustil ani balon po střele Paquety, a když už za stavu 1:1 na konci prodloužení měla Brazílie standardku, vytáhl se také proti Casemirovi.

Chorvati hráli výborný zápas, možná nejlepší na turnaji. Uprostřed zálohy Brazilce chvílemi přehrávali, trpělivě drželi balon. Sedmatřicetiletý Modrič dominoval, parťáci Kovačič s Brozovičem mu zdatně sekundovali.

V první půli byl evropský tým dost možná i mírně lepší, hrál chytře, nepouštěl soupeře do šancí a třeba díky Juranovičovi, neúnavné pile na pravém kraji hřiště, se několikrát přiblížil k bráně soupeře, byť dlouho přesně nevystřelil.

Po přestávce už byla nebezpečnější Brazílie.

Ne, nebyl to od ní válec jako v osmifinále s Koreou (4:1)

Spíš trpělivé, mnohdy nesmírně upracované kombinace, které končily prostrčením balonu mezi obránci, ale už ne kýženým gólem. Brazilcům scházela jiskra, lepší pohyb a v řadě momentů i větší agresivita.

Chorvati se obětovali, rvali, prali a i osmý z posledních devíti vyřazovacích duelů na vrcholné akci dovedli do prodloužení.

Brazilci naopak s přibývajícími minutami spíš ztráceli nervy. Danilo se žlutou kartou na krku podezřele fauloval, Neymar pak nevybíravě nakopl Brozoviče. Pak sice tahoun s číslem 10 na dresu 77. gólem v národním týmu vyrovnal legendárního Pelého, jenže už za pár minut favorita zpražil vyrovnáním Petkovič.

V penaltách pak měli Chorvaté navrch; v semifinále vyzvou Nizozemsko, nebo Argentinu.

Autor: