Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Chovanec se zbavuje svého kapitána

Sport

  15:15
PRAHA - Rošády v kádru sparťanských fotbalistů ještě zdaleka nejsou u konce. Trenér Jozef Chovanec dnes na soustředění ve Špindlerově Mlýně novinářům řekl, že by do konce přestupního termínu rád přivedl další tři hráče a nejméně stejný počet jich odejde. Na odchodu jsou Libor Došek, kterého nově láká řecký klub Škoda Xanthi, Petru Voříškovi už kouč oznámil, že si může najít nové angažmá.

Petr Voříšek ještě trénuje jako Sparťan, může si ovšem již hledat jiné angažmá. foto: ČTK

Trenér Chovanec se tak chce zbavit hráče, který při absenci Bergera a trestu Řepky vykonával v posledním roce ve Spartě funkci kapitána. Přestože Voříšek odehrál na podzim ve všech soutěžích za Spartu 27 zápasů, může si ode dneška hledat nové angažmá. Vše by mohly zastavit dva faktory - nezájem o devětadvacetiletého defenzivního univerzála (s ohledem na jeho stabilní výkonnost by neměl být problém jej prodat) anebo neuskutečnění plánovaných příchodů na Letnou.

"Plánujeme příchod obránce, záložníka a útočníka," uvedl hlavní letenský kouč. Prozradil pouze, že stále v jednání je příchod rakouského stopera Niklase Hohenedera. "S hráčem jsme domluveni, ale ještě není meziklubová dohoda," vysvětlil Chovanec. Právě příchod Rakušana může být v otázce odchodu Petra Voříška klíčový.

Došek měl původně namířeno do Viktorie Žižkov, ale nyní má o něj zájem i Škoda Xanthi. "Je to tak trochu na mrtvém bodě. Registrujeme zájem Xanthi, které po špatných výsledcích hledá typického hrotového útočníka a do pátku chce vědět, zda Libora může získat, a ve hře je stále i Žižkov. Libor ale za každou cenu utíkat nechce, chce se ještě poprat o místo," řekl hráčův agent Ondřej Chovanec.

Pokud by Sparta našla na Doška kupce, hodlá přivést typově stejného hráče. V zákulisí se spekuluje o případném zájmu o Bosňana Aidina Mahmutoviče, hrajícího v Teplicích. Voříšek by pak mohl zamířit za Tomášem Junem do rakouského Altachu, kde o něj stojí nový trenér Georg Zellhofer.

Chovanec by každopádně chtěl, aby ze současného kádru 27 fotbalistů zůstalo na jaro pouze dvacet hráčů do pole a tři brankáři. Na turnaj do Hongkongu, kam mužstvo odletí ve čtvrtek, pojede pouze 18 hráčů do pole a dva gólmani.

"Hráči, kteří ještě budou potřebovat dohnat fyzickou kondici, zůstanou trénovat v Praze," podotkl Chovanec. Současný tým podle něho ještě není o mnoho silnější než na podzim, po němž Spartě patří čtvrté místo v ligové tabulce. Zůstat v kádru ale podle Chovance stále mohou všichni současní hráči.

"Záleží na každém z nich, každý trénink rozhoduje o jejich budoucnosti," tvrdí kouč, který si pochvaluje třeba i to, jakým způsobem zvládá přípravu šestnáctiletý Václav Kadlec. "U něj je třeba dát pozor, aby velká zátěž pro něj nebyla kontraproduktivní. Ale zatím si počíná velmi dobře, úlevy nepotřebuje," uvedl letenský trenér.

Autoři:

Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky
Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky

Úžeh je přehřátí organismu, ke kterému dochází při nadměrnému vystavení těla přímému slunečnímu záření. Nejčastěji se projevuje malátností, bolestí...