Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Chovanec: Za výsledky bude mít Hašek větší zodpovědnost

Sport

  17:24
PRAHA - Fotbalová Sparta Praha začala pracovat na nápravě příčin neúspěchu, za který považují na Letné druhé místo ve skončené ligové sezoně. Prvním krokem bude posílení vlivu prvního trenéra Martina Haška, který od svého nadřízeného Jozefa Chovance přebere od léta řadu kompetencí včetně formování sestavy. A není vyloučeno, že dokonce bude mít hlavní slovo i během koučování zápasů.

Sparta - Brno (Jozef Chovanec). foto: ČTK

Podle Chovance klub chystá posílení pozice Haška, který v klubu jako trenér působí už dva a půl roku. Už v minulé sezoně se Chovanec coby hlavní trenér téměř vzdal podílu na přípravě mužstva, nově Hašek bude mít důležitější slovo i při výběru hráčů do utkání.

"Nechci ještě přesně rozebírat, co konkrétně kdo budeme dělat, ale předběžně jsme si už některé věci s Martinem vysvětlili a další přijdou poté, co se vrátí z dovolené a sedneme si společně i se šéfem klubu panem Křetínským," prohlásil Chovanec na dnešní tiskové konferenci. Na ní také potvrdil, že klub jedná o příchodu teplického Vlastimila Vidličky a Martina Juhara z Košic.

Chovanec už nějaký čas tvrdil, že se bude časem snažit předat Haškovi jakožto své pravé ruce více rozhodujících pravomocí ohledně prvního mužstva. "Martin získá větší kompetence a také zodpovědnost za hru a výsledky. Možná dojde i k zeštíhlení realizačního týmu," naznačil letenský činovník, že během léta se budou řešit nejen personální záležitosti uvnitř hráčského kádru.

Jozef Chovanec.

Dosud byl Chovanec veden vedle své manažerské funkce jako hlavní trenér; prvním trenérem byl Hašek, asistenty pak Aleš Jindra a Jan Kmoch. "Měl jsem být na své spolupracovníky tvrdší," uvedl mnohoznačně, ale bližší podrobnosti nesdělil.

Chovanec odmítl, že by se nově definitivně stáhl do ústraní. "Náplň mojí práce se už nyní odehrávala většinou mimo kabinu. Jsem totiž zodpovědný za celý sportovní úsek, tedy všechny týmy v klubu, ale moje práce mi stále zůstane," připomněl muž, s jehož jménem je současná Sparta v posledních letech spojována především.

Uplynulou sezonu si však za rámeček nedají Chovanec ani Sparta. A to i přesto, že za posledních deset let nikdy Sparta nezískala tolik bodů jako letos. "Druhé místo pro nás bude vždy neúspěch, ale měli jsme letos mimořádného soupeře, který hrál velmi dobře a musíme přiznat jeho sportovní formu," ocenil mistrovskou Plzeň.¨

Spartě vyšla ze tří soutěží jen Evropská liga. "Tam jsme dokázali hrát i atraktivní fotbal, jaký jsme si představovali. V lize jsme nezvládli vstup do soutěže a pak některé klíčové zápasy. Většina ligových porážek - a koneckonců i zápasů se Žilinou o Ligu mistrů - měla společný důvod: jak jsme museli sáhnout do sestavy, což byl případ úvodu podzimu, zápasů s Teplicemi a pak především obou utkání s Plzní, měli jsme problémy," naznačil, kde jeho svěřenci přišli o titul.

Dojde i k hráčským změnám
Až si na Letné vyhodnotí sezonu, začnou prý řešit i případné odchody některých hráčů. "K některým odchodům dojde, ale bude záviset i na tom, koho se nám podaří získat," podotkl funkcionář. Neprozradil ani, zda se chystá odchod Tomáše Řepky, v jehož případě se mluví o odchodu do Emirátů, ovšem podle Chovance žádná konkrétní nabídka ještě nedorazila.

Popřel spekulace, že by se letenský kapitán pohádal s Křetínským po ligovém utkání s Libercem, v němž sparťané v druhém poločase málem přišli o vítězství. "Je ale pravda, že jsme byli postupně všichni na koberečku," dodal první muž lavičky, který po dvou letech vyrazí v úterý konečně na dovolenou.

Ta na Letné nebude trvat dlouho. Už 14. června se hráči sejdou na prvním tréninku a o devět dnů později vyrazí na sedmnáctidenní herní soustředění do Rakouska. Tam sparťany čekají zápasy s řadou atraktivních soupeřů včetně Austrie Vídeň.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!