Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Chrám v Dublinu: spojení historie s modernou

Sport

  13:14
DUBLIN - Když se na stadionu Lansdowne Road v Dublinu objevili čeští fotbalisté naposledy před necelými šesti lety, říkali si, jak je možné na chátrajícím stánku hrát mezinárodní zápasy.

Aviva Stadium. foto: Wikipedia.com

V úterý ale už mohli jen žasnout, jak se po velké rekonstrukci v letech 2007 - 2010 proměnil v nadčasovou stavbu a zařadil k nejmodernějším evropským arénám. Dál ale platí, že se na stadionu, kde dnes Češi nastoupí k přípravnému utkání proti domácím, udržel i duch a půvab historie. Vždyť se na něm hraje už od roku 1872.

Aréna dnes už nese název sponzorské pojišťovací společnosti - Aviva Stadium. A se starým Lansdowne Road má společného už asi jenom to, že v její těsné blízkosti dál vede železniční trať a přímo pod stadionem je i vlaková zastávka. "Hluk z vlaku je asi to jediné, co starý stadion připomíná. Je to asi tak, jako by se měl porovnávat bývalý stadion v Edenu a nová Synot Tip Arena. Prostě dva jiné světy," řekl ČTK tiskový mluvčí české reprezentace Jaroslav Kolář, který v Irsku zažil i předchozí zápasy národního týmu ještě na starém stadionu.

Ten už dávno přesluhoval, když jej Irové v roce 2007 celý strhli k zemi a na stejném místě tři roky rostla moderní aréna. Rekonstrukce stála asi 410 milionů eur, v květnu to budou dva roky, co místní hrdě znovu otevírali brány stadionu, který má nyní kapacitu 51.700 míst. Aviva Stadium se hned zařadil do elitní společnosti "pětihvězdičkových" evropských stadionů a loni se na něm také hrálo finále Evropské ligy mezi Portem a Bragou.

Aviva Stadium poutá pozornost už z dálky svým futuristickým vzhledem. Vnější prosklený plášť trochu připomíná mnichovskou Allianz Arenu, uvnitř si návštěvník zase může trochu připadat, jako kdyby stál na stadionu Dragao v Portu. Také v Dublinu je za jednou brankou snížená tribuna a pohled z hlavního ochozu tak nabízí úchvatný výhled daleko za stadion. V Dublinu to je udělané i proto, aby nová stavba nestínila těsně sousedícím baráčkům.

Je multifunkční

Nad všemi ochozy se vine skleněná střecha, díky které prý na diváky za žádných okolností neprší. Jak to bývá, nová aréna je multifunkční. Neslouží jen fotbalu, je také domovem irské ragbyové reprezentace, která zde v sobotu v prestižním Poháru šesti národů vysoko porazila Itálii. Konají se zde i koncerty. Stadion je majetkem fotbalové a ragbyové federace.

Česká fotbalová reprezentace se tady představí už popáté, poprvé ale poznává komfort nové arény. "Těžko to lze porovnávat s tím, co tady bylo dřív. Pevně ale doufám, že se nezmění skvělá atmosféra, která tady vždy panovala," věřil brankář Petr Čech, který v Dublinu chytal už v letech 2004 a 2006. Dnes prý ale vyprodáno nebude, podle odhadů má dorazit mezi 30 a 40 tisícovkami diváků.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!