Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

City i v oslabení sahalo po remíze s rivalem United

Sport

  16:17aktualizováno  19:13
MANCHESTER - Manchester United postoupil do 4. kola FA Cupu, když vyhrál v derby na půdě City. Dva góly Rooneyho a jeden Welbecka dostali United do vedení 3:0, pak ale Agüero a Kolarov utkání zdramatizovali. V 12. minutě byl navíc přísně vyloučen domácí obránce Kompany.

Manchester United (Rooney a Nani) foto: Reuters

Už v desáté minutě se měnili skóre. Rooney si naběhl na Valenciův centr a hlavou neomylně překonal domácího gólmana Pantilimana. O dvě minuty později viděl červenou kartu domácí stoper Kompany a City rázem muselo dotahovat manko v oslabení.

Po půl hodině hry navíc efektivně zvýšil náskok United Welbeck, když odražený balon akrobaticky uklidil do sítě.

Už se schylovalo ke konci druhé půle, ale "Rudí ďáblové" dali třetí branku. K pokutovému kopu se postavil Rooney. Jeho ránu ještě Pantiliman vyrazil, ovšem pak si jej doběhl znovu anglický reprezentant a prosadil se podruhé.

Po přestávce hned snížil Kolarov

O přestávce kouč "Citizens" Mancini posílil spíše defenzívu, když na hřiště poslal Saviče a Zabaletu. Opak byl ale pravdou...

"Ve druhé půli jsme dělali chyby a soupeř je trestal," řekl Ferguson. "Do problémů nás dostalo vedení 3:0 po poločase, protože hráči si mysleli, že už mají vyhráno a sundali nohu z plynu. Hráli jsme lehkomyslně," přidal skotský kouč.

Domácí se důrazně tlačili do útoku, které soupeř odvracel jen s obtížemi. Ve 48. minutě se z přímého kopu trefil Kolarov, v 65. minutě pak snížil na rozdíl jediné branky Agüero. Těsně před gólem Argentince byl Fergusonem na hrací plochu povolán Paul Scholes, který loni ukončil kariéru a zůstal u týmu v trenérské roli. Nedávno se ale rozhodl, že chce opět hrát. "Byl to pro nás docela šok. Dokud se neobjevil v šatně, neměli jsme o tom ani tušení. Ale je skvělé mít takového hráče zpátky," citoval server BBC Rooneyho.

Před Agüerovým gólem ale chyboval, když nedůrazně nahrál spoluhráči u postranní čáry a míče se zmocnil soupeř. "Je fantastické, že se Paul takhle rozhodl. Vždycky je smutné vidět skvělé hráče, jako končí kariéru, zvlášť když je to takhle brzo. On se ovšem udržoval ve výborné formě a cítil jsem, že v sobě ještě jednu sezonu má. Je úžasné mít ho zpátky," liboval si Ferguson.

Nakonec United vedení uhájili a v FA Cupu postupují do dalšího kola. "Z výsledku jsem zklamaný, ale hráči mě potěšili," uvedl kouč Mancini. "Po tom, co jsme předvedli ve druhé půli, jsem přesvědčen, že můžeme vyhrát ligu. Hrát takhle v deseti proti United je velmi dobré," dodal.