Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl
130 let

Lidovky.cz

Cristiano Ronaldo: Lamač rekordů i srdcí gayů

Sport

  15:21
PRAHA - Miláček ochozů, míčový kouzelník, arogantní a extravagantní floutek. Tyto všechny přízviska patří k jedné osobě – Cristianovi Ronaldovi. Čtyřiadvacetiletému Portugalci, který se v příštích dnech, pokud kývne na nabídku Realu Madrid, stane nejdražším fotbalistou světa.

Cristiano Ronaldo v dresu Manchesteru United. foto: AFP

Jaká ale byla cesta mladého Portugalce na fotbalové výsluní? Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro se narodil v okrese Santo Antonio u madeirského Funchalu. Prvním klubem nadějného kluka byl celek Adorinha de Santo António, začal se však zviditelňovat až v dresu národní reprezentace Madeiry.

Ronaldův talent neprošel následně bez povšimnutí ani u lisabonského Sportingu, který mladého ostrovana koupil, když mu bylo teprve 11 let. Na akademii v Alcolhete byl tento "diamant" postupně broušen, až do okamžiku, když ve svých sedmnácti letech začal zářit v základní sestavě slavného klubu. V první sezoně (a také poslední) 2002/ 03 si zahrál ve 25 zápasech a vstřelil v nich tři góly. A začaly po něm toužit nejslavnější kluby světa.

PARÁDIČKY CRISTIANA RONALDA:

V létě roku 2003 hrál Sporting Lisabon exhibiční zápas proti Manchesteru United. Domácí na svém novém stánku vyhráli 3:1 a v zelenobílém pruhovaném dresu zářil vytáhlý mladík z Madeiry. Kouč United Ferguson měl jasno. "Toho kluka chci," prohlásil tehdy.

KRÁLEM GAYŮ:

SRPEN 2008: Portugalský fotbalový reprezentant a hráč Manchestru United získal další ocenění, tentokrát však nemá nic společného s jeho výkony na trávníku.

Organizace "gaygolddiggers" vyhlásila Ronalda za gay ikonu roku. Hlavním důvodem ocenění bylo Ronaldovo vypracované tělo, extravagantní účes, zářivé bílé zuby a jeho záliba ve špercích. Podle mluvčího zmíněné ankety vypadá Ronaldo jako zosobněný sen každého gaye a všech žen.

A tak se i stalo. Cena? 17 milionů eur za kluka, který měl v té době na svém kontě jen 25 utkání mezi seniory. A Ferguson čelil kritice.

Pochybovačům vadila extravagance mladého Portugalce a také sobeckost. Ronaldo vstřelil v prvních dvou sezonách za Manchester pouze devět ligových branek, úspěch si připsal jen v reprezentaci, se kterou získal na domácím EURO stříbro. Od sezony sezony 2005/2006 se vše začalo měnit. Také zásluhou velké píle Ronalda. Portugalec zářil v klubu i v reprezentaci a sezonu zakončil ziskem anglického poháru a portugalskou reprezentaci dotáhl až do semifinále MS. Celou jeho snahu o úspěch v Anglii málem zhatila situace ve čtvrtfinále proti Anglii.

RONALDO PROTI MANCHESTERU UNITED 2003:


Po faulu Rooneyho (klubového spoluhráče) na polovině hřiště na Carvalha to byl právě Ronaldo, který se nejvíce přimlouval za červenou kartu pro ryšavého Angličana. Ten ji také dostal a následně vyhlásil Ronaldovi otevřenou válku. "Válečnou sekeru s Cristianem zakopu maximálně do jeho hlavy," vztekal se tehdy Rooney. Celou následující sezonu na něj fanoušci mimo Old Trafford bučeli. Situace v klubu se postupně uklidňovala a Rooney s Ronaldem táhli svůj klub za úspěchem – titulem, navíc se Manchester dostal až do semifinále Ligy mistrů.

To už se o Ronaldovi mluvilo jako o jednom ze tří nejlepších fotbalistů světa, což potvrdil také v anketě FIFA o světového hráče a ve Zlatém míči France Football. Své výjimečné postavení potvrdil hned v následující sezoně – vyhrál anglickou ligu i Ligu mistrů, stal se nejlepším střelcem Evropy, držitelem Zlatého míče i vítězem ankety FIFA o nejlepší světového fotbalistu.

ROONEY VS. RONALDO MS 2006:

Ocenění hráč Premier League a několik střeleckých rekordů v soutěži (nejvíce gólu záložníka v jedné sezoně, nejvíce gólů za sezonu v dresu Manchesteru United) již byly jen dalšími bonusy na báječné sezoně. Mírnou kaňkou bylo čtvrtfinálové vyřazení Portugalců od Německa na EURO 2008, na kterém hrál Ronaldo se zraněným kotníkem. Po šampionátu jej čekala operace, díky které zmeškal úvod této sezony. I v té se mu ale dařilo. Do posledního kola bojoval s Anelkou o pozici nejlepšího střelce soutěže (nakonec skončil druhý), s Manchesterem United si zahrál opět finále Ligy mistrů.

A nyní se dočká vytouženého přestupu do Realu Madrid, po jehož dresu touží již více jak rok. Královský klub mu náklonnost vrací a nyní z něj plánuje udělat nejdražšího fotbalistu světa a nejspíše také nejlépe placeného. Král Ronaldo tak bude nově rozdávat radost na Pyrenejském poloostrově v lize, které v posledním roce vládla argentinská modla v dresu Barcelony Lionel Messi. V lize, která se rázem může stát tou nejsledovanější na světě...

CRISTIANO RONALDO - PROFIL:

Jméno a příjmení: Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro
Datum a místo narození: 5. února 1985, Funchal (Madeira)
Výška a váha: 185 cm, 75 kg
Klub: Real Madrid (?) 
Post: křídelní útočník, ofenzivní záložník
Kariéra: CF Andorinha (1993-95), CD Nacional (1995-97), Sporting Lisabon (1997-03), Manchester United (2003-09)
Reprezentační bilance: 65 utkání, 22 gólů (první start: Portugalsko - Kazachstán, 20. srpna 2003 v Chavesu)
Největší reprezentační úspěchy: ME 2004 (Portugalsko) - stříbro; MS 2006 (Německo) - 4. místo
Největší klubové úspěchy: vítěz Ligy mistrů (2008); 2x vítěz anglické ligy (2007, 2008); vítěz portugalské ligy (2003); vítěz Anglického poháru (2004); vítěz anglického Ligového poháru (2006)
Ocenění: vítěz anket Zlatý míč (2008), Nejlepší fotbalista světa FIFA (2008), Nejlepší fotbalista působící v Anglii (2007, 2008), Nejlepší portugalský fotbalista (2007)
Rodina: svobodný
Ostatní: obounohý, technický a rychlý fotbalista; za Manchester odehrál dohromady 291 utkání a nastřílel 118 branek; v červnu 2009 s největší pravděpodobností přestoupí do Realu Madrid za rekordní částku 80 milionů liber (asi 2,5 miliardy korun) a podle španělského tisku je pro něj připravena smlouva na šest let s platem 9,5 milionů liber (téměř 300 milionů korun) ročně s každoročním navýšením o 25 procent.


Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!