Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Další cíl fotbalové Plzně: stihnout stadion

Sport

  6:00
PLZEŇ/PRAHA - Kromě udržení klíčových hráčů, ideálního zvládnutí přípravy a správného posílení týmu čeká mistrovskou Plzeň v následujících dvou měsících ještě jeden důležitý úkol. Přestavět stadion ve Štruncových sadech tak, aby vyhovoval požadavkům inspektorů Evropské fotbalové unie UEFA.

Plzeň slaví titul z fotbalové ligy. foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

"Zatím to vidím růžově. Podle harmonogramu by se rekonstrukce měla do prvního utkání kvalifikace Ligy mistrů zvládnout," říká Josef Dráb ze svazové komise pro stadiony a hrací plochy, který úzce spolupracuje s klubem i projektantskou firmou.

Času je přitom málo, nejpozději 13. července čeká jediného českého zástupce v kvalifikaci Ligy mistrů úvodní zápas druhého předkola.

První ze tří soupeřů, přes které musí výběr trenéra Pavla Vrby přejít po cestě do vysněné základní skupiny, bude z kategorie přijatelných. Západočeši půjdou kvůli mizernému koeficientu do losu mistrovské části poprvé a zřejmě naposledy jako nasazení. Proto se utkají s jedním ze široké škály týmů, které slavily titul v moldavské, islandské, ázerbájdžánské, velšské či jiné menší lize. Grafika: na koho může narazit Plzeň v kvalifikaci Ligy mistrů?

Další kola už budou daleko těžší. Tam Viktorce hrozí, že narazí na slavný skotský klub Glasgow Rangers, FC Kodaň, Dinamo Záhřeb, Maccabi Haifa nebo další nebezpečné překážky.

A pokud nechce odehrát domácí zápasy s těmito soupeři třeba na Letné, kde musela loni hostit ve třetím předkole Evropské lize turecký Besiktas Istanbul, potřebuje rychle zrekonstruovat stadion nevyhovující evropským parametrům.

Musí splnit 64 parametrů
První fáze úprav, které by měly vyjít na 195 milionů korun, začaly už v dubnu. Už během ligy mizely valy kolem stadionu a některé části nekrytých ochozů. Rostly naopak nové mobilní tribuny a tunel pro příchod hráčů na trávník. "Týmy totiž musí nastupovat vedle sebe, ale na to byl starý koridor moc úzký," přiznává tiskový mluvčí Plzně Jaromír Hamouz.

Klíčová část prací ale započala až v neděli. Den poté, co si v sobotu Plzeň zajistila výhrou nad Baníkem Ostrava titul a odehrála poslední domácí zápasy sezony, vjely na trávník bagry. "Cílem je do startu kvalifikace Ligy mistrů zařídit to, co stadion potřebuje, aby vyhovoval nejvyšší čtvrté kategorii regulí UEFA," vysvětluje Dráb.

K tomu je třeba rozšířit současných 7425 míst k sezení na osm tisíc, zlepšit technické zázemí, rozšířit sektor pro VIP a média, oddělit je od sebe a zajistit samostatná místa pro hostující fanoušky ve výši pěti procent z celkové kapacity. "Nezbytných parametrů ke splnění regulí UEFA je 64, pokud ovšem zahrneme veškeré podrobnosti, tak se číslo vyšplhá až ke dvanácti stům," počítá Dráb.

Do měsíce by měla zmizet i atletická dráha, která obklopuje hrací plochu. Poté začne pokládání nového podkladu a přibližování trávníku k ochozům. Celková rekonstrukce stadionu ve Štruncových sadech má trvat tři roky a stát 357 milionů korun. Celou částku pokryje ze svých zdrojů město. Rozpočet ale zahrnuje náklady na stavbu atletického areálu, který se přesune na okraj města.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!