Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Sport

Další gigant proti Slavii. Sešívaní se ve čtvrtfinále Evropské ligy utkají s Arsenalem

Slávisté slaví branku do sítě Rangers foto: Reuters

Nyon - Fotbalisté pražské Slavie si i ve třetím kole jarní vyřazovací fáze Evropské ligy zahrají s ostrovním soupeřem, ve čtvrtfinále změří síly s londýnským Arsenalem. Český šampion začne dvojzápas 8. dubna venku, odveta je na programu o týden později. V případě postupu čeká ligového lídra v semifinále lepší z dvojice Dinamo Záhřeb a Villarreal. Rozhodl o tom dnešní los v sídle UEFA ve švýcarském Nyonu.
  13:14aktualizováno  13:58

Slávisté v předchozích dvou kolech vyřazovací fáze přešli přes soupeře z Británie. Ve čtvrtek postoupili do čtvrtfinále po výhře 2:0 ve Skotsku na půdě Glasgow Rangers, v úvodním kole jarní části vyřadili anglický Leicester.

Červenobílí si zahrají na evropské scéně čtvrtfinále popáté v historii a poprvé od předloňského roku. Tehdy mezi nejlepšími osmi týmy Evropské ligy po porážkách 0:1 doma a 3:4 venku vypadli s jiným anglickým klubem Chelsea. Pohárovým maximem českého šampiona je semifinále Poháru UEFA z roku 1996.

Slávisté slaví branku do sítě Rangers
Rangers vs. Slavia: Kemar Roofe vidí od rozhodčího Orla Grinfeelda zaslouženou...

Slavistům se částečně splnilo přání znovu narazit na ostrovního soupeře, byť většina z nich včetně trenéra Jindřicha Trpišovského preferovala jiný anglický celek Manchester United. Stejně jako předloni si mezi nejlepší osmičkou soutěže zahrají s týmem z Londýna.

Pražané mají „Kanonýrům“ co vracet. S Arsenalem se utkali v roce 2007 při své první účasti v základní skupině Ligy mistrů a ve venkovním utkání utrpěli debakl 0:7, což je dodnes jejich historicky nejvyšší porážka v pohárech. V domácí odvetě se soupeři rozešli bez branek.

Arsenal v roce 1993/94 vyhrál tehdejší Pohár vítězů pohárů, v ročníku 2005/06 došel do finále Ligy mistrů a v Poháru UEFA či Evropské lize nastoupil ve finále v letech 2000 a 2019. Předloni v souboji o vítěznou trofej i v sestavě s brankářem Petrem Čechem podlehl Chelsea vysoko 1:4. V Arsenalu působil v minulosti i jiný krajánek Tomáš Rosický.

„Kanonýři“ v poslední době zažívají ústup ze slávy. Premier League naposledy ovládli v sezoně 2003/04 a od druhého místa v ročníku 2015/16 neskončili lépe než pátí. V probíhající sezoně jim patří v tabulce až 10. místo.

Arsenal v předchozím kole Evropské ligy postoupil přes Olympiakos Pireus a na úvod vyřazovací fáze vyřadil Benficu Lisabon. Nejlepším střelcem týmu v ligové sezoně je francouzský útočník Alexandre Lacazette, k dalším hvězdám patří gabonský kanonýr Pierre-Emerick Aubameyang či brazilský obránce David Luiz.

Los čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy (první zápasy 8. dubna, odvety 15. dubna):

Arsenal - Slavia Praha, Granada - Manchester United, Ajax Amsterodam - AS Řím, Dinamo Záhřeb - Villarreal.

Los semifinále (první zápasy 29. dubna, odvety 6. května):

Dinamo Záhřeb/Villarreal - Arsenal/Slavia Praha, Granada/Manchester United - Ajax Amsterodam/AS Řím.

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...