Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Další rozkrytý skandál? Policie v Berbrově kauze vyšetřuje i sázkové podvody

Místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr (na archivním snímku z 8. května 2017) byl 16. října zatčen. foto: ČTK

Praha - Policie v případu údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy vyšetřuje také podezření ze sázkových podvodů. Vyplývá to z policejního usnesení a ze záznamů odposlechů, které zveřejnila Česká televize.
  20:54

V kauze je stíháno dvacet osob v čele s bývalým místopředsedou Fotbalové asociace ČR Romanem Berbrem. Ten je od října ve vazbě stejně jako někdejší sportovní ředitel fotbalového klubu Slavoj Vyšehrad Roman Rogoz. Centrem vyšetřování jsou podle médií hlavně utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí do druhé ligy. A právě Rogoze odposlechy zachytily při nabízení finanční odměny rozhodčím, pokud budou splněny určité podmínky, které souvisejí se sázením.

Místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr (na archivním snímku z...
Policisté přivádějí 18. října 2020 k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 jednoho z...

„Když povedeme o poločase, skončí a vyhrajeme, tak dostanete 175 tisíc,“ zaznělo v nahrávce.

Policie podle ČT také zaznamenala schůzku obviněného bývalého ligového hráče Michala Káníka s několika rozhodčími, na které se mělo rovněž dojednávat ovlivnění zápasů za účelem sázek. „...instruoval, aby za přesně nezjištěnou slíbenou výši finančního plnění, za účelem sázek, svým výkonem rozhodčí ovlivnili, jakým způsobem má proběhnout uvedené utkání, a to tak, aby na základě domluveného signálu v přesně určené době padl přesně určený počet gólů,“ citovala ČT z policejního usnesení.

Kauzu údajného ovlivňování fotbalových zápasů prostřednictvím rozhodčích rozpoutal v polovině října policejní zásah na několika místech v zemi včetně pražského sídla FAČR. Kriminalisté tvrdí, že vše řídila organizovaná zločinecká skupina. Rogozův právní zástupce Oldřich Chudoba v ČT popřel, že by jeho klient byl součástí takové skupiny.

Podle vyšetřovatelů Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili 850 tisíc korun z plzeňského krajského fotbalového svazu. Před několika dny policisté zajistili na několika místech miliony korun v hotovosti patřící Berbrovi.

Šestašedesátiletý Berbr už rezignoval na post místopředsedy FAČR a na pozice ve výkonném výboru i šéfa plzeňského krajského fotbalového svazu. Funkce v českém fotbale opustila také Berbrova partnerka Dagmar Damková. Na vlastní žádost skončila i v komisi rozhodčích UEFA.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...