Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Další klub ke Spartě? Křetínský zvažuje koupi podílu ve West Hamu

Daniel Křetínský coby divák foto:  Michal Sváček, MAFRA

Český miliardář a majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský podle zahraničních médií zvažuje nákup podílu v anglickém West Hamu United. Podle renomovaného serveru The Athletic by měl 46letý podnikatel koupit 27 procent s tím, že by v budoucnu měl získat většinový podíl.
  16:31

Postupné navyšování Křetínského podílu podle prý závisí na dohodě s London Legacy Development Corporation, která West Hamu pronajímá stadion postavený pro olympijské hry v roce 2012 a které londýnský klub vyplácí procenta z tržeb.

Mezi většinové vlastníky anglického klubu, za který nastupují čeští fotbalisté Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král, patří od roku 2010 trio „GSB“, tedy spolupředsedové David Gold a David Sullivan s místopředsedkyní Karren Bradyovou. 

„Křetínského plánovaná investice by měla navýšit hodnotu klubu na přibližných 600 milionů liber. To je výrazně více, než dvě nabídky od skupin PAI Capital v čele s ázerbájdžánským podnikatelem Nasibem Pirijevem, která v létě chtěla klub koupit,“ píše The Athletic. 

Sullivan, kterému patří 51,5 procent akcií West Hamu, nabídky PAI odmítl s tím, že klub podhodnocují. „Nepopřel však, že West Ham je na trhu už alespoň rok s požadovanou cenou 650 milionů liber, což je víc než dvojnásobek, než za kolik saúdskoarabský Veřejný investiční fond koupil Newcastle,“ uvádí Athletic. 

Křetínský je podle časopisu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem a majoritním vlastníkem Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Se skupinou J&T vlastní od roku 2004 pražskou Spartu. 

V Británii by se zdaleka nejednalo o jeho první investici. S patnácti procenty má druhý největší podíl v poštovní službě Royal Mail, investoval také do sítě supermarketů Sainsbury.

Autor: