Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Dánové v utkání s Kamerunem dokonali obrat z 0:1 na 2:1

Sport

  21:00
PRAHA/PRETORIA - Dánové nevstoupili do zápasu moc nadějně, už v desáté minutě inkasovali a museli dohánět jednobrankové manko. To se jim nakonec povedlo díky brankám Bendtnera a Rommedahla, čímž oživili naději na postup do další fáze šampionátu. To Kamerunci se po třetím zápase ve skupině s turnajem rozloučí.

Radost Dánů. foto: ČTK

Dánové ještě nikdy v historii s africkým týmem neprohráli a nechtěli překazit tuto úspěšnou šňůru ani teď. Jenomže už jeden minizápas s Kamerunem prohráli dlouho před utkáním. Ochozy byly převlečeny v drtivé většině do barev Kamerunu a tito příznivci se scházeli na tribuny už dvě hodiny před výkopem.

A byli to právě kamerunští lvi, kteří za podpory svých fanoušků jako první rozvlnili síť za brankou. Po obrovské chybě Poulsena se dostal k míči Webo, posunul míč do středu šestnáctky, kde číhal volný Eto'o, jenž si se situací poradil jako pravý kanonýr. Úvodní branka Afričany nakopla a o tři minuty později se mohli radovat znovu. To by ale Emana musel trefit branku.

Kamerun - Dánsko (Bendtner dává gol)

Po půlhodině hry se měnilo skóre podruhé. Dánové předvedli krásnou akci a po ose Kjaer - Rommedahl - Bendtner skončil míč v síti - 1:1.

OHLASY

"Myslím, že to, co nám scházelo, byla efektivita před brankou. Měli jsme jasné příležitosti, ale v koncovce jsme byli slabí a nedůrazní. Chybělo nám i štěstí," posteskl si trenér Kamerunu Le Guen.

"Udělali jsme individuální chybu a Kamerun vedl 1:0. Ale poté jsme dobře zareagovali a vrátili se zpět do hry. V závěru to byla heroická defenzivní bitva. Jsme zpět v šampionátu," uvedl kouč Dánska Olsen.

V poslední pětiminutovce prvního poločasu se odehrály fotbalové akce, které by kardiaky rozhodně nepotěšily. Na jedné straně zívala na Tomassona poloprázdná branka, Dán ale trefil jedinou překážku v cestě - obránce Songa, vzápětí na straně druhé nastřelil Samuel Eto'o levou tyč Sörensonovy branky. To byla skvělá upoutávka na druhý poločas.

Po přestávce se pokračovalo ve stejném tempu jako v poločase prvním. Už po padesáti vteřinách měl na hlavě vedoucí branku Mbia, jeho pokus ale Sörensem vytěsnil nad břevno.

Po hodině hry přišly opět gólové příležitosti na obou stranách. Po přihrávce Assou - Ekotta se ocitl ve vápně Webe, z otočky se ale do míče neopřel tak, jak si nepředstavoval. To Rommedahl už byl o něco

HVĚZDA DNE PODLE LN

Nejpohlednější utkání sobotního dne byl právě tento duel Kamerun - Dánsko. Proto jsem vybírali hráče z toho zápasu a jednoznačně jsme se rozhodli pro Dennise Rommedahla. Jeden z nejzkušenějších dánských fotbalistů byl u obou branek Olsenovy jedenáctky. Nejprve naservíroval na stříbrném podnose gól mladému Bendtnerovi, poté individuální akcí sám zápas rozhodl.

přesnější. Pohrál si s obráncem Makounem, udělal dva kroky na střed hřiště a technickou střelou k tyči dokonal obrat dánských fotbalistů - 1:2.

Poté mohl Makoun odčinit svoji chybu při gólu Rommedahla, branku ale o pár čísel netrefil. Po něm se svoji akcí neuspěl ani Emana. Ve zbytku utkání se už Kamerunci na vyrovnání nezmohli, čímž si u svých fanoušků zavařili, neboť postupová matematika už s nimi nepočítá. Dánové se o postup budou muset poprat ve třetím utkání skupiny E.

Kamerun - Dánsko 1:2 (1:1)

Branky: 10. Eto'o - 33. Bendtner, 61. Rommedahl. Rozhodčí: Larrionda - Fandino, Espinosa (všichni Urug.). ŽK: Bassong, Mbia - Kjaer, Sörensen. Diváci: 38.074.

Kamerun: Souleymanou - Mbia, Bassong (72. Idrissou), N'koulou, Assou-Ekotto - Geremi, Enoh (46. Makoun), A. Song, Emana - Webo (78. Aboubakar), Eto'o.
Trenér: Le Guen.

Dánsko: Sörensen - S. Poulsen, Agger, Kjaer, Jacobsen - Rommedahl, Ch. Poulsen, Jörgensen (46. Jensen), Grönkjaer (67. Kahlenberg)- Tomasson (86. J. Poulsen), Bendtner.
Trenér: Olsen.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!