Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Přestup až za čtvrt miliardy. Sparta se dohodla s Feyenoordem, Hancko odchází

Sparťanský obránce Dávid Hancko posílá pozdrav své partnerce, tenistce Kristýně Plíškové. foto: DAVID W CERNYReuters

Fotbalová Sparta citelně oslabila. Čtyřiadvacetiletý obránce Dávid Hancko přece jen přestoupí do Feyenoordu Rotterdam. Podle informací iDNES.cz se kluby domluvily, ke stvrzení obchodu zbývá, aby slovenský reprezentant úspěšně prošel lékařskými testy, které absolvuje během pátku.
  9:33

Nizozemský klub za slovenského reprezentanta podle informací iDNES.cz zaplatí v přepočtu přibližně 200 milionů korun, dalších padesát milionů korun tvoří bonusy.

Na ty prodávající obecně dosáhne v případě, že posila v novém klubu odehraje určitý počet zápasů či že tým něco vyhraje, postoupí atd.

Sparta se zdráhala Hancka pustit, nechtěla o něj přijít, protože vedle jeho znamenitých výkonů na hřišti má přesah i mimo něj.

Postupně zvyšující nabídky Feyenoordu odmítala, ale nakonec se neubránila a vyhověla i přání samotného Hancka.

Ten se ve čtvrtek domluvil s nizozemským klubem a čekal, jak to dopadne mezi Spartou a Feyenoordem. Ten přihodil další peníze a Sparta už kývla.

Ztrácí svého nejlepšího hráče ze současného kádru, lídra týmu, oporu a zastupujícího kapitána. Po Adamu Hložkovi, který v létě přestoupil do Leverkusenu, je to další mimořádné oslabení.

K tomu kariéru ukončil Bořek Dočkal.

„Tým si bez Hanciho ani představit nechci,“ říkal trenér Brian Priske po nedělním utkání s Olomoucí. „Vím, že přestupy jsou součástí fotbalu. Já jsem mu řekl, že je pro nás klíčovým hráčem a co mu my trenéři můžeme nabídnout. Jak být lepší, jak být ještě silnější a třeba si vysloužit ještě lepší nabídku, než má v tuhle chvíli.“

Ani to nezabralo.

Sparta Hancka stejně jako Hložka jiným hráčem nenahradí, takovou kvalitu v Česku nesežene.

Hancko perfektně zastane práci v defenzivě, začíná u něj rozehrávka a zvládne podporovat ofenzívu.

V minulé ligové sezoně dal sedm branek a připsal si i pět asistencí, další dva góly vstřelil v Evropské lize, kterými zajistil dvě výhry nad Rangers a Bröndby Kodaň.

Na pozici levého stopera podával stabilně velmi dobré výkony, byť se svou chybou ve Stavangeru podepsal pod vyřazení z pohárové kvalifikace.

To, že Sparta je bez pohárů, bylo možná jediným důvodem, proč o nabídce Feyenoordu vůbec uvažovala.

Hancko přišel do Prahy v létě 2019 z Fiorentiny, kde nenastupoval a neměl pevnou pozici. Nejdříve ve Spartě hostoval, po dvou letech pražský klub uplatnil opci a získal ho na přestup, za který doplatil přibližně 60 milionů korun.

To je částka, která se vymyká ekonomickým standardům, v jakých v rámci české ligy Sparta operuje. Ukázalo, že to byl od sportovního ředitele Tomáše Rosického dobrý tah. Hancko týmu během svého působení pomohl a klub na něm ještě výrazně vydělal.

Smlouvu měl do června 2024 a v Praze se zabydlel. S českou tenistkou Kristýnou Plíškovou vychovává nedávno narozeného syna Adama.

Hancko v dosavadních pěti zápasech sezony odehrál plný počet minut. Všechny na pozici levého stopera, první vedle Jaroslava Zeleného, další čtyři vedle Agera Sörensena.

V sobotním utkání v Mladé Boleslavi se nabízí, že vedle dánského středního obránce bude hrát Zelený. Dalším stoperem v kádru je Martin Vitík, Filip Panák a dlouhodobě zraněný Ondřej Čelůstka.

Feyenoord si Hancka bere jakou přímou náhradu za dvě opory, které v minulých týdnech prodal do Premier League - stopera Senesiho do Bournemouthu a levého obránce Malaciu do Manchesteru United. Za oba utržil přibližně 30 milionů eur, v přepočtu asi tři čtvrtě miliardy korun.

Hancko bude trenéru Arnemu Slotovi k dispozici příští víkend na domácí utkání s FC Emmen.

Autor: