Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Slavia - Sparta 1:1, nechutné derby rozhodly penalty, hosté srovnali v závěru

Sport

  17:16aktualizováno  20:12
Fotbalové derby číslo 308 skončilo remízou 1:1. Zápas, v němž se nehrál fotbal, ale provázely ho nechutné scény, rozhodovaly penalty. Krátce po přestávce po zákroku Preciada na Tijaniho ji proměnil domácí Jurečka. V nastavení vyrovnal po ruce Ogbua hostující Haraslín. Nedohráli oba kapitáni Bořil s Krejčím, které slaboučký sudí Szikszay po vzájemné potyčce vyloučil. Sparta i po 9. kole Fortuna liga udržela první příčku o skóre před rivalem.

Žalostný ubohý fotbal, přehršel simulování, nepovedených akcí, nepřesností, faulů, do toho vystrašený rozhodčí Szikszay, který na derby vůbec nestačil.

Od začátku to byl jen nervózní boj, nula souvislých akcí, většinou jen nakopávané míče. Mezi tím neustále se rozčilující a své vymezené území překračující slávistický trenér Trpišovský. Tohle že byl vrchol ligy? Ne, to byla ostuda.

„Dívám se na spoustu zápasů v zahraničních ligách a nevím, co bychom říkali Mourinhovi. My chceme hrát fotbal, technickou a kombinační hru,“ tvrdil Jindřich Trpišovský.

Že jste si zatím nepřečetli nic o fotbale? Ono také nebylo o čem psát. Za první poločas žádná střela na bránu, jen zákrok Vindahla proti domácímu Schranzovi, který se snažil dostat míč z úhlu z brankové čáry do malého vápna.

Trapná atmosféra v hledišti, z kterého se ozývaly jen nadávky a vulgarity.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Sparťané v úvodních dvou minutách soupeře přitlačili před jeho bránu díky třem dlouhým autům Sadílka a jednomu rohovému kopu. Ze standardky vzešla i první možnost, po centru Ryneše hlavičkoval Kuchta nad.

Slávisté těžili z občasné riskantní rozehrávky sparťanů, do vápna sypali míče, ale do zakončení se nedostali. Byli zbrklí nebo centrovali neadresně.

Na hrotu sparťanského útoku zlobil Olatunji, se stoperem Ogbuem to byly hodně nekompromisní souboje. Olatunji pak musel ubrat, když mu Szikszay dal po zákroku na Douděru žlutou kartu.

Po přestávce se přece jen hráči zklidnili, domácí vymysleli akci, při které zaspal Preciado a po jeho skluzu ve vápně šel k zemi Tijani. Sudí nařídil penaltu, kterou Jurečka proměnil. V 58. minutě to byla první střela na bránu.

Sudí Szikszay o derby

Hodnocení zápasu:
„Chcete, aby se hrál fotbal, tak nastavíte metr trochu volnější. Ale během zápasu zjistíte, že to nejde, takže se snažíte předcházet konfliktům, bohužel někdy se to nedařilo.“

O první penaltě:
„Preciado šel nešikovně pod nohy hráče Slavie, podrazil ho v možnosti zakončit, takže pokutový kop.“

O červených kartách:
„Konflikt vyvolal běžný přestupek na gólmana Sparty, následně strkanice. Krejčí s Bořilem se drželi pod krkem, což je hrubé nesportovní chování v přerušené hře.“

O druhé penaltě:
„Z mého pohledu se zdálo, že Ogbu zahrál tělem, ale dostal jsem informaci, že zahrál rukou, že byla daleko od těla. Potvrdil jsem si to u videa a nařídil pokutový kop.“

zdroj: O2 TV

Sparťané měli vzápětí možnost po rohovém kopu, ale Sörensenovi přihrávku před odkrytou bránu domácí obránci pořešili a míč odkopli. Nebezpečně vypadala i sražená střela střídajícího sparťana Haraslína, dobíhající Wiesner ji však v tísni na zadní tyči usměrnit do brány nedokázal.

Hosté po inkasovaném gólu na chvíli ožili, víc drželi míč. Po další standardce Panák hlavičkoval těsně vedle. Čas pomalu plynul ke konci, sparťané v urputném zápase však na zvrat neměli.

Osm minut před koncem přišly další nechutné scény.

Zafeiris, který před chvíli dostal žlutou kartu, ostře fauloval. Szikszay se mu bál dát druhou žlutou kartu a vyloučit. Nechal pokračovat ve hře. Vzápětí do Zafeirise zajel Laci, což byl zákrok na červenou kartu. Szikszay udělil jen žlutou. Jelikož to bylo před lavičkami, strhla se obrovská mela.

Když chvíli poté slávista Chytil zajel do brankáře Vindahla, poprali se hráči na hřišti. Szikszay vyloučil oba kapitány, Krejčí s Bořilem se drželi pod krkem, přičemž pak Bořil srazil k zemi Haraslína. Přes celé hřiště běžel slávistický asistent Řehák, aby se do potyčky zapojil. Dostal rovněž červenou kartu, čímž celé ostudné divadlo završil.

Vyloučený byl i vedoucí hostujícího mužstva Baranek.

Ale to nebyl konec. Sparťané se ještě zmohli na závěrečný nápor a po centru z pravé strany zahrál Ogbu rukou. Szikszay nechal pokračovat ve hře a z brejku dal Chytil na dva nula. Slávisté slavili vítězství, ale sparťan Haraslín si vzal míč a kráčel do pokutového území soupeře.

Na doporučení videoasistenta Radiny sudí na hřišti gól Chytila zrušil a nařídil druhou penaltu v zápase. Z ní Haraslín vyrovnal.

„Je to bod z venku, z derby, na hřišti těžkého soupeře. S ohledem na to, že jsme až do samotného závěru prohrávali, remízu bereme, i když jsme před zápasem chtěli víc. Chtěli jsme vyhrát, hrát fotbal, ale byly tam jen fauly a strkanice. Nedostali jsme se na vlnu, kterou jsme potřebovali,“ řekl Priske.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...