Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Dluhy evropských klubů rostou. I gigantům hrozí tresty

Sport

  17:26
NYON (Švýcarsko) - Evropské ligové fotbalové kluby vykázaly za rok 2011 celkovou ztrátu ve výši 1,7 miliardy eur (43,6 miliardy korun), to je o dvě procenta více než v předchozím roce. Vyplývá to z finanční analýzy Evropské fotbalové unie, která byla zveřejněna. Mnohým klubům tak hrozí, že pro nesplnění pravidel finanční fair play nebudou smět hrát v evropských soutěžích.

Fotbalista Paris St. Germain Javier Pastore foto: Reuters

Sedm set sledovaných klubů sice zvýšilo roční příjmy o tři procenta na 13,2 miliardy eur, ale nedaří se jim zkrotit náklady za přestupy a platy hráčů. Ty za pět let vzrostly o 43 procent na současných 9,4 miliardy eur. Celková zadluženost evropského fotbalu se snížila o deset procent na 7,7 miliardy. Pravidla UEFA klubům povolují utratit jen o pět milionů eur více, než vydělají.

Dokonce i v případě, že majitel klubu pokryje ztrátu z vlastních zdrojů, je stanoven maximální limit 45 milionů eur. Podle analýzy UEFA tuto hranici překročilo čtrnáct letošních účastníků evropských soutěží a dalších 32 klubů vykázalo ztrátu mezi pěti a 45 miliony. Celkem 62 procent klubů porušilo alespoň jedno z pravidel finanční fair play. Zákaz účasti v Lize mistrů a Evropské lize hrozí i takovým gigantům, jakými jsou Manchester City, Inter Milán nebo Paris St. Germain.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...