Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Do Brna míří až 1500 fanoušků Baníku

Sport

  14:21
BRNO - Policejní manévry dnes čekají jihomoravskou metropoli. Na podvečerní zápas prvoligových týmů 1. FC Brno a FC Baník Ostrava se podle odhadů chystá až 1500 radikálních fanoušků ze severu Moravy. Policie zápas vyhodnotila jako maximálně rizikový a očekává nepokoje. Společně se strážníky nasadí přes čtyři stovky mužů ve snaze zabránit ničení majetku i střetům mezi příznivci obou týmů.

Policisté u některých příznivců Brna našli podomácku vyrobené výbušniny, dýmovnice a další předměty, které by mohly sloužit při případných potyčkách (na snímku). foto: ČTK

První vlak z Ostravy vyrazil krátce po poledni. Podle policie v něm do Brna míří až osm stovek "baníkovců“. "Fanoušky veze v doprovodu policie devět vagonů,“ upřesnil brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek. Na hlavní vlakové nádraží by měla první vlna dorazit před patnáctou hodinou, další vlak z Ostravy policie očekává o hodinu později. V okolí nádraží i stadionu v brněnské části Královo Pole, kam fanoušky dopraví autobusy dopravního podniku, budou připraveny stovky těžkooděnců, jízdní jednotky na koních a psovodi.

"Na objednávku fotbalového klubu máme připraveno deset kloubových autobusů. Jde o autobusy nejstarší řady z poloviny 90 let,“ uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Pohanová.

Okolí stadionu se mění v hermeticky uzavřenou policejní zónu. "Proti zvyklostem nebudou pro brněnské fanoušky přístupné ulice Červinkova, Vodova a zčásti i Mečířova. Doporučujeme Brňanům příchod na stadion ulicí Berkovou a Srbskou nebo Purkyňovou,“ uvedl mluvčí Malášek. V celé oblasti podle něj bude navíc platit zvláštní dopravní režim včetně zákazu parkování kvůli ochraně majetku lidí.

Policie nasadí kolem tří stovek mužů. Problémový zápas, který začne po sedmnácté hodině, bude střežit i maximální počet strážníků, celkem 140.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč