Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Domenech o zpackaném MS: Trénoval jsem skupinu 'hloupých spratků'

Sport

  17:23
PAŘÍŽ - Bývalý trenér francouzské fotbalové reprezentace Raymond Domenech ukončil své mlčení o fiasku na mistrovství světa v Jihoafrické republice a své svěřence, kteří zorganizovali bojkot tréninku, označil za "hloupé spratky". Podle Domenecha, jehož šestileté působení skončilo právě po loňském neúspěšném MS, nesou za celý skandál vinu právě hráči.

Domenech a Anelka. foto: ČTK

"Přesně věděli, co dělají. Dokonce si zatáhli záclonky u oken v autobuse, aby se skryli před kamerami," řekl Domenech časopisu L'Express k událostem v Jižní Africe. "Když na to vzpomínám, vidím je především jako skupinu nezodpovědných, hloupých spratků," dodal bývalý reprezentační kouč.

Tým šokoval všechny fotbalové fanoušky bojkotem tréninku v reakci na vyřazení z mužstva Nicolase Anelky, jenž o přestávce zápasu proti Mexiku Domenecha urazil. Útočník Chelsea byl později za své chování suspendován na 18 zápasů. Tresty ovšem dostali i organizátoři stávky - tehdejší kapitán Patrice Evra na pět zápasů, Franck Ribéry na tři a Jéremy Toulalan na jedno utkání.

Myslel jsem, že se zbláznili, vzpomíná Domenech
"V ten moment jsem si prostě myslel, že se všichni zbláznili, že nevědí, co dělají," vzpomínal Domenech na okamžik, kdy hráči vystoupili před tréninkem z autobusu, jen aby se podepsali fanouškům, a hned zase nastoupili zpět.

Zleva: Henry, Anelka a Evra.

"Teď vidím, že jsem se mýlil," řekl trenér na podporu své teorie, že akce byla předem naplánovaná.

Paradoxně to byl právě Domenech, který následně četl do médií prohlášení fotbalistů, v němž vysvětlovali důvody svého bojkotu. "Už jsme tam byli asi hodinu. Někdo na sebe musel vzít odpovědnost a ukončit tu šaškárnu. Smál se nám celý svět," uvedl trenér, jenž dovedl Francii do finále mistrovství světa v Německu 2006, na dalších dvou turnajích, ME 2008 a MS 2010, však jeho svěřenci nevyhráli ani jeden zápas.

Nevybral jsem správné hráče, říká Domenech
"Samozřejmě, pokazil jsem to i já. Nevybral jsem ty správné hráče a nezvolil ta správná slova. Ale neberu kritiku od politiků ani od bývalých hráčů, z nichž se stali novináři," uvedl nepříliš oblíbený kouč, jehož po šampionátu vystřídal Laurent Blanc. "Nejsem takový blbec, jak se o mně psalo," dodal Domenech, který v současnosti trénuje malé kluky v západní části Paříže.

Autoři: ,