Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Dozvuky derby: Chovanec s podmínkou a pokutou, platit bude i Slavia

Sport

  16:54aktualizováno  17:05
PRAHA - Peněžitými tresty pro sparťanského trenéra Jozefa Chovance a Slavii Praha dnes disciplinární komise fotbalového svazu uzavřela nejslavnější ligové derby, které se hrálo minulé pondělí. Chovanec za vniknutí mimo vymezenou zónu dostal pokutu deset tisíc korun a podmíněný zákaz vstupu na lavičku v jednom ligovém utkání s tříměsíčním odkladem.

Jozef Chovanec na tribuně, vlevo za ním fanoušek, který po něm hodil lahev. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Slávisté za kelímek s pivem hozený směrem ke sparťanské lavičce zaplatí 20 tisíc korun. Chovanec bude pykat za to, že v závěru utkání, které jeho tým vyhrál 1:0, hodil v emocích plastovou láhev a překročil vymezenou zónu.

"K oběma přestupkům se trenér Chovanec přiznal, podobně po telefonu svědčil také čtvrtý rozhodčí Jaroslav Bílek, jenž se kvůli kalamitě na severu Čech nemohl jednání osobně zúčastnit. Polehčující okolností bylo, že se trenérovo chování obešlo bez vulgarismů a dnešní vyjádření bylo v duchu toho, jak to popsali rozhodčí," uvedl mluvčí komise Jaroslav Kolář.

Chovanec se ocitl před disciplinární komisí poprvé ve své fotbalové kariéře. "Jako hráč ani později v jiných funkcích jsem se nemusel u disciplinárky zpovídat," prohlásil letenský kouč během čekání na verdikt, který nechtěl příliš komentovat. "Rozhodnutí respektuji," odvětil před odchodem.

Slavia, kterou před komisí zastupovali hlavní pořadatel Miloslav Rýdl a organizační ředitel Jiří Trepeš, bude pykat za dva prohřešky: směrem k lavičce Sparty vylétl kelímek s tekutinou a jeden z diváků pak Chovancovi vyhrožoval.

"Polehčující okolností bylo, že Slavia hříšníka z hlediště identifikovala a také předložila opatření jak příště takovému incidentu předejít," uvedl mluvčí. Slávisté se okamžitě po jednání sebrali a verdikt také odmítli detailně komentovat, rozhodnutí prý nicméně respektují.

Komise se zabývala také stížností technického delegáta z dalšího derby mezi Bohemians Praha a Bohemians 1905. "Delegát našel některé nedostatky v pořadatelské službě, mimo jiné při vstupu diváků na stadion. Komise dnes vyslechla vysvětlení zástupců klubu a odročila jednání na 29. října, na které pozvala současně ředitele Bohemians 1905 Lukáše Přibyla," vysvětlil Kolář.

Autor: