Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vyloučení Vyšehradu z ligy i osmiletý zákaz pro rozhodčí. Etická komise trestala v kauze Berbr

Roman Berbr foto: Profimedia.cz

Etická komise fotbalové asociace ČR (FAČR) vyřkla první tresty pro osoby či subjekty zapletené do kauzy Romana Berbra. Slavoj Vyšehrad vyloučila ze třetí ligy, rozhodčí Zdeněk Koval, Jiří Musil a Miloš Vitner mají za ovlivnění zápasu zakázanou činnost ve fotbale na 8 let a pokutu 25 tisíc korun. Vitner a vedení Vyšehradu už plánují odvolání.
  14:29aktualizováno  16:21

Komise trestala za disciplinární přečiny spojené s činností tehdejšího vyšehradského sportovního manažera Romana Rogoze.

Vlivný šíbr slíbil třem arbitrům - hlavnímu Musilovi, asistentům Kovalovi s Vitnerem - před druholigovým zápasem mezi Vyšehradem a Chrudimí úplatek ve výši 170 tisíc korun. Sudí na schůzce v pražském hotelu Pyramida nabídku přijali.

Bylo to v neděli 7. června a přestože k předání peněz nakonec nedošlo, jelikož Slavoj navzdory podlé dohodě prohrál 1:3, etická komise pod vedením Jana Eisenreicha rozhodčí tvrdě potrestala.

Mimochodem, navzdory obvinění a trestnímu stíhání Vitner doposud pracoval coby sekretář Krajského fotbalového svazu Ústeckého kraje. 

Svou vinu kategoricky odmítá. „Ničeho, z čeho jsem byl uznán vinným, jsem se nedopustil. A neexistuje žádný důkaz o opaku. Jsem v šoku, že etická komise předjímá rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení a vydala takové rozhodnutí,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES a iDNES.cz. 

Na nekalé praktiky svého manažera doplatil i klub, protože se dle usnesení „s vědomím funkcionáře klubu Romana Rogoze dopustil vícečetných disciplinárních přečinů úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže.“

Komise vyloučila áčko mužů Slavoje Vyšehrad ze skupiny A v ČFL. Tam si tým nevedl špatně, ze čtvrtého místa ztrácel pět bodů na vedoucí Loko Vltavín. Na postupové ambice ale může zapomenout, od příštího ročníku je přeřazený do Pražského přeboru. To je sešup o dvě patra níž.

„Tohle byl asi nejsložitější případ na právní posouzení a na vycházení z důkazů, protože těch bylo opravdu velká spousta,“ přiblížil Jan Eisenreich, předseda etické komise.

„Poměrně dlouho jsme zvažovali, jak Vyšehrad potrestat, jestli ho potrestat, jak s tím dále zacházet. Nakonec jsme se rozhodli k tomu přeřadit ho o dvě soutěže níž s tím, že by to bylo platné okamžitě,“ pokračoval.

Podle Pavla Vandase, sportovního ředitele vyšehradského celku, se klub proti usnesení odvolá.

„Znám verdikt pár minut, chci si to v klidu přečíst. Určitě se budeme odvolávat, a to z prostého důvodu: jako společnost se necítíme v tomhle smyslu vinni. Maximálně v tom, co je napsané i ve zdůvodnění našeho obvinění u policie - že je naše chyba, že jsme zaměstnali pana Rogoze,“ reagoval Vandas na dotaz redakce iDNES.cz chvíli předtím, než musel odběhnout na poradu.

Trest obdržel také delegát Miroslav Svoboda, který nesmí vykonávat svou funkci po dobu 18 měsíců. Pyká za to, že v souvislosti s duelem Vyšehrad - Líšeň (1:1), který se hrál 30. května minulého roku, neoznámil disciplinární přečiny úplatkářství a narušení regulérnosti ligy, ač o jejich páchání věděl.

„Vycházeli jsme z videodokumentace, kde je natočen záběr z kabiny rozhodčích, kde se baví rozhodčí o úplatku. Pan Svoboda o tom musel vědět, že nějaký úplatek proběhl a neoznámil to,“ poznamenal Eisenreich.

Potrestaní mají samozřejmě právo na odvolání, musejí ho nicméně podat během pěti dnů. Pokud to neudělají, rozhodnutí komise se považuje za účinné.

Etická komise bude o dalších disciplinárních deliktech spojených s korupční aférou kolem Romana Berbra jednat příští úterý 28. prosince. „Považujeme za nutné, aby bylo rozhodnuto co nejdříve. Na tomto zasedání se budeme zabývat další větví této kauzy a osobami s ní spojenými,“ uvedla v prohlášení.

Aféra kolem Berbra či Rogoze odstartovala loni v říjnu. Policie pro podezření z uplácení i zpronevěry na podzim 2020 zatkla a stíhá nyní už bývalého místopředsedu fotbalové asociace Berbra, obviněno bylo celkem dvacet lidí.

Víc než polovina z nich včetně obou zmíněných pánů ale z FAČR vystoupila a etická komise s nimi nemůže vést řízení.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...