Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Eto’o pobláznil Dagestán. Děti odháněly obušky

Sport

  13:17
MACHAČKALA/PRAHA - V nebezpečných horách Dagestánu na hřiště poprvé vyběhla obrovská fotbalová hvězda. Samuel Eto’o v neděli zažil premiérový zápas na malém stadionu Anži Machačkala. Udělal první krok do neznáma, jak sám říká.

Samuel Eto'o v Anži Machačkala foto: Reuters

Minulý měsíc kamerunský střelec přestoupil ze slavného Interu Milán do odlehlé části Ruska. Zlákal ho plat, který z něj údajně dělá nejlépe vydělávajícího hráče světa. Nechal za sebou bez mrknutí oka kariéru ve slavných evropských soutěžích. Přitom musí létat i do Machačkaly, protože tým trénuje a žije v Rusku, kde s Eto’em bydlí i manželka s dětmi.

První domácí zápas mu vyšel náramně, při vítězství 2:1 nad FC Volha vstřelil jeden gól. Fanoušci bouřlivě skandovali jeho jméno a když odcházel z trávníku, malí chlapci se předháněli, aby si na neokoukanou superstar mohli třeba jen sáhnout. Občas jich bylo tolik, že je hlídači museli odhánět černými obušky. "Teď je náš, je to Dagestánec," těšilo příznivce klubu Magomeda Dosanova. Místní profesionální boxer čekal na Eto’a hodiny před stadionem. A nebyl sám.

Majitel klubu oligarcha Sulejman Kerimov vylákal střelce z Itálie na vůni peněz a přichystal tak fanouškům velké překvapení. Získal fotbalistu, který vyhrál třikrát Ligu mistrů s Barcelonou a Interem Milán nebo zlatou medaili na olympijských hrách v Sydney 2000.

Eto’o je nejslavnějším hráčem, jaký se kdy objevil v ruském klubu. "Už jsem vyhrál velké trofeje, ale teď chci něco jiného," řekl Kamerunec novinářům po domácí premiéře. "Novodobá historie Anži se teprve začíná psát a já chci být u toho od kapitoly A až po Z. Mé jméno v tomhle příběhu bude tučně zapsané," plánoval si.

V Dagestánu zemře 100 policistů ročně

Nejen spoluhráči z národního týmu mu ale překvapivý krok vyčítají. "Spáchal profesní sebevraždu," zlobí se třeba bývalý reprezentační brankář Joseph-Antoine Bell.

Dagestán je nejnebezpečnější republikou v oblasti Předkavkazska. Násilí tam neustále roste kvůli hluboce zakořeněné obchodní konkurenci, náboženství, extremismu a zločinu. Podle statistik tam každoročně zemře stovka policistů. Dva dny před premiérou Eto’a se ve městě odehrály dvě přestřelky. "Hodně lidí se stará o mé bezpečí. Necítím, že by můj život byl v ohrožení," odmítal to útočník.

Většina lidí v Dagestánu žije v chudobě. Nezaměstnanost se blíží ke 40 procentům. "Ale fotbalem to začíná," věří naivně Dosanov, že přichází lepší časy.

Miliardář Kerimov si dal za cíl, že z Anži udělá do několika let prvotřídní klub. Slíbil výstavbu nového stadionu, který nahradí současný s kapacitou pro 16 tisíc diváků. Sám je jako většina republiky hlavně příznivcem wrestlingu a je také šéfem Ruské wrestlingové federace.

Přesto se inspiroval dalšími oligarchy a fotbalový klub Machačkaly je jeho nejnovějším koníčkem. Od ledna už nakoupil spoustu drahých hráčů jako například brazilského mistra světa Roberta Carlose a zahraniční legionáři tvoří víc jak čtvrtinu týmu.