Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Albánie - Česko 3:0, vyloučený Chytil a propadák. Cesta na Euro se komplikuje

Albánští fotbalisté slaví druhý gól v domácím utkání kvalifikace proti Česku. foto: Reuters

Čeští fotbalisté ve svém pátém utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2024 propadli. Na půdě Albánie, lídra skupiny, padli po jednoznačném průběhu 0:3. Celý druhý poločas v Tiraně dohrávali bez vyloučeného útočníka Chytila, který dostal dvě žluté karty - za faul a úmyslné hraní rukou.
  21:54aktualizováno  23:04

Češi klesli ve skupině E na nepostupovou třetí příčku.

Mají o bod méně než Polsko, které zvítězilo 2:0 na Faerských ostrovech a odehrálo o jeden zápas víc. Albánie je v čele s dvanácti body a pozvolna míří na Euro 2024 do Německa. Obzvlášť na domácí půdě se jí daří náramně. Prohrála tu jediný z posledních sedmi zápasů. Třikrát v řadě brala výhru 2:0, teď dokonce 3:0.

Češi musí do konce kvalifikace zvládnout domácí zápasy s Faerskými ostrovy a Moldavskem. Klíčový pak bude listopadový duel proti Polsku. Jeho vítěz patrně půjde na závěrečný turnaj přímo, poražený se propadne do baráže.

„Situace ve skupině je těžká, ale pořád to máme ve svých rukách. Je to o nás. O baráži nepřemýšlíme,“ reagoval trenér Jaroslav Šilhavý.

1.Albánie641111:313
2.Polsko63038:89
3.Česko52217:58
4.Moldavsko52215:58
5.Faerské ostrovy60152:121

Proti zářijovému zápasu s Albánií v Edenu (1:1) udělal tři změny v sestavě. V útoku nastoupil slávista Mojmír Chytil namísto Tomáše Čvančary, v záloze chyběl Lukáš Provod a zraněný Alex Král, nastoupil tak Lukáš Sadílek a uzdravený David Jurásek.

ONLINE

Utkání jsme sledovali minutu po minutě.

V bouřlivé atmosféře stadionu Air Albania nezačali Češi vůbec dobře. Už po devíti minutách hry vypálil Jasir Asani tvrdou přízemní ránu, na níž byl Jiří Pavlenka krátký. Přitom národní tým věděl, že domácí hrozí právě střelami z dálky. Trefili se tak proti Polsku (2:0) i v září v Edenu (1:1). Václav Černý chtěl o pár minut později odpovědět podobně. Vyzkoušel pozornost gólmana Berishi střelou zpoza vápna. Avšak pouze doprostřed branky.

Česká snaha o kombinaci vyznívala naprázdno, jalově. Centry na nikoho, zbytečné ztráty. Ani Souček s Coufalem, které zdobí ve West Hamu parádní forma, nic nezmohli. To Albánci hrozili snad pokaždé, když se dostali k míči. Bajramiho slalomy několikrát roztančily české zadáky. Ve středu pole vládl kreativní Ramadani, který vysílal spoluhráče do akcí.

Z nadějné standardní situace po faulu na Součka ještě nic nebylo, Černý trefil jen zeď. V závěru první půle však Češi přepnuli na rychlejší mód. Že by vyrovnali? Chvíli to tak vypadalo. Útočník Chytil po centru z pravé strany dostal míč za brankovou čáru. Jenže rozhodčí po dohodě s asistentem rozhodli, že hrál rukou. Stadion bouřil nadšením, čeští hráči se naopak hodně zlobili. Chytil ukazoval, že se balonu dotkl ramenem, ale sudí byli neoblomní. Českému fotbalistovi udělil druhou žlutou kartu. Přitom podle kamerových záznamů se spíš zdálo, že hrál ramenem.

Druhá půle začala obdobně jako první - gólem Albánie. Po zbytečné ztrátě ve středu pole se kupředu vydal Hysaj, našel Asaniho, ten poslal míč do vápna, kde se Seferi trefil zblízka po zemi. Pavlenka ani nereagoval.

ZNÁMKOVÁNÍ

Ohodnoťte fotbalisty za výkon v Albánii.

V poločase Provod nahradil Holeše, který se po vyloučení přesunul ze stopera do středu pole. Češi také změnili rozestavení, hráli na čtyři obránce a čtyři záložníky.

Po hodině hry sáhl trenér Šilhavý k dalším dvěma střídáním. Namísto Kuchty přišel Čvančara, Černého nahradil Hložek. Mužstvo brazilského kouče Sylvinha nemělo dost. Po chybné přihrávce Krejčího se dostal k míči Ramadani, vyslal po pravé lajně Dakua, který nahrál před bránu osamocenému Seferimu. Pěkná kombinace a další gól v české síti.

Hra pokračovala v obdobném módu i dál. Češi? Statičtí, bez nápadu. Proti svižně a nadšeně hrajícím Albáncům, navíc v oslabení, neměli šanci. Co na tom, že drželi míč častěji. Juráskův nadýchaný centr jen rozčísl patku Krejčímu. Na míč sparťanský stoper nedosáhl.

Ani další centry, ať už z kopačky Sadílka či Coufala, brankou neskončily. Na opačné straně hřiště se však odehrával jiný příběh. Střídající Arbnor Muja utekl všem a sám před Pavlenkou si počínal suverénně. Od čtvrté branky ochránil hosty verdikt videorozhodčího, který odhalil centimetrový ofsajd.

„Nechci se vymlouvat na vyloučení, ale když hrajete poločas v deseti, někde se to projeví,“ krčil rameny Šilhavý. „Na začátku jsme dostali z první střely soupeře gól. Místo abychom pak vyrovnali, dostali jsme červenou. Pak už to bylo složité. Po prvním poločase v oslabení bylo riziko veliké. Chtěli jsme se pokusit dát gól, udržet to nějakou dobu, pak jít ještě do většího rizika, ale bohužel.“

Češi se tak v pátek po poledni vrátí zpátky domů s mizernou náladou. V kvalifikaci je však čekají ještě tři zápasy. V neděli se utkají v Plzni s Faerskými ostrovy, v listopadu jedou do Polska a na závěr doma přivítají Moldavsko.

Jakákoli další ztráta pro ně přitom může být fatální.