Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Evropská baráž o MS ve fotbale se rozjela bez překvapení

Sport

  0:23
PRAHA - Fotbalisté Francie porazili v prvním zápase evropské baráže o postup na mistrovství světa Irsko na soupeřově půdě 1:0 a před domácí odvetou mají blízko k postupu. Vítězstvím 1:0 začalo i Portugalsko proti Bosně a Hercegovině, Rusko doma porazilo Slovinsko 2:1.

Ribéry (vpravo) v dresu Francie. foto: ČTK

 V Moskvě situaci zdramatizoval exsparťanský záložník Nejc Pečnik, který tři minuty před koncem coby střídající hráč snížil. Také Ukrajina uhrála na hřišti soupeře nadějný výsledek pro odvetu, protože zápas v Řecku skončil bezbrankovou remízou.

V dublinském Croke Parku odehrály oba týmy vyrovnaný první poločas, ale v tom druhém už dominovali Francouzi. Převahu brankově vyjádřili v 73.

minutě, kdy se aktivní Anelka prosadil za pomoci teče domácího obránce i tyčky střelou z hranice vápna. V závěru pak podržel hosty brankář Lloris, který vychytal ve velké šanci irského záložníka Whelana.

Výhru 1:0 vydřeli i Portugalci, kteří doma bez zraněné hvězdy Cristiana Ronalda porazili Bosnu a Hercegovinu. Vítězství zařídil gólem po půlhodině hry hlavičkující obránce Bruno Alves. Bosna sice měla po změně stran územní převahu, ale na vyrovnání nedosáhla. Duo z Wolfsburku Džeko s Misimovičem a před nimi Ibričič pouze trefili konstrukci branky.

Zápasu v ruské metropoli dlouho dominovali domácí fotbalisté. Favorizované mužstvo poslal do vedení pět minut před přestávkou křídelní záložník Evertonu Biljaletdinov a stejný hráč krátce po změně stran přidal druhý gól. Naději ale pro Slovince zařídil těsně před koncem Pečnik, který v minulé sezoně hostoval ve Spartě.

Fotbalisté Řecka i Ukrajina doplatili v Aténách na neproměňování šancí. Z velké příležitosti neskóroval řecký útočník Gekas, gólem neskončila ani střela Ukrajince Rotana. Rozhodnout mohl v posledních sekundách domácí stoper Liverpoolu Kyrgiakos, jeho hlavička však mířila mimo.

Odvety se budou hrát ve středu 18. listopadu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!