Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nervy až do konce. Plzeň po výsledku 3:1 dokonala obrat s The New Saints po penaltách

Plzeňští fotbalisté slaví postup přes The New Saints ve 3. předkole Konferenční ligy. foto: Petr Eret, MF DNES

To bylo drama! A taky pořádná fuška pro plzeňské fotbalisty, kteří museli proti The New Saints dohánět dvoubrankovou ztrátu. To se jim v odvetě 3. předkola Konferenční ligy podařilo, v základní hrací době zvítězili po obratu 3:1 a penaltový rozstřel ovládli poměrem 4:1.
  22:16aktualizováno  23:22

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Takhle rychle už Doosan Arena dlouho neztichla. Aby ne, vždyť už po pár minutách se postupové ambice zase snížily. 

Významně. 

Jenže před vypršením řádné hrací doby naopak neuvěřitelně vybouchla nadšením. Jean-David Beauguel technickou střelou z pokutového území ke vzádelenější tyči poslal utkání do prodloužení.

Před ním totiž uspěli také Pavel Bucha s Tomášem Chorým.

Velšané byli maximálně efektivní, už ve 4. minutě využil pořádného zmatku ve vápně Louis Robles a překonal překvapeného gólmana Hrušku. Ve druhé půli mohl ještě udeřit McManus, ale jeho střelu plzeňský brankář vytěsnil do brankové konstrukce.

Už během úvodní půle sáhl kouč Michal Bílek ke dvěma změnám, do hry poslal Janoška a Chorého, který doplňoval Beauguela na hrotu. A obě střídání se mu vyplatila.

Nutno říci, že si Viktoria od úvodu opět pořádně zahrávala. Bílek na předzápasové tiskové konferenci avizoval, že se Plzeň vrhne okamžitě do útoku, jenže netušil, že se k tlaku ani nedostane.

Po inkasování Západočechům trvalo, než se vzpamatovali. Vztekali se, byli nervózni. Opět ale potvrdili, co že v nové sezoně mají neskutečnou mentální sílu.

Ani za nepříznivého vývoje se nevzdávají, nadále bojují, dřou.

A postupem času plzeňský nátlak rostl. Až do takové míry, že se veškerá hra odehrávala na třiceti metrech od branky hostů.

Domácí rezignovali na defenzivu. Neměli čas, museli se hnát kupředu, a tak na vlastní půlce zůstával jen brankář Hruška.

Vyplatilo se, Bucha si pohrál s obranou, dvakrát míč zasekl a přesnou ránou k bližší tyči snížil. Poté Plzeň přežila infarktovou šanci McManuse, kata z prvního utkání, po rohovém kopu se vyšrouboval do vzduchu Chorý, hlavičkoval přesně a Plzeň rázem vedla.

Jenže to pořád bylo málo.

Velšanům se nechtělo hrát, od začátku duelu polehávali, zdržovali. Dělali všechno pro to, aby se Plzeň nedostala do souvislejší převahy. A to se jim postupem času přestalo dařit.

Do míče opřel Beauguel, skóroval ve třetím utkání v řadě a spustil ohromnou euforii.

Stadion byl na nohou. Šlo se do prodloužení. 

Už v něm mohl rozhodnout Chorý, ale nejprve dopravil míč do sítě z ofsajdu. V další šanci pak Harrison vytěsnil jeho střelu do břevna. 

Penaltový rozstřel už byl bez nervů, domácí proměnili všechny své pokusy, byť zrovna první kopající Beauguel měl namále. 

To hráči TNS, Mariott a Smith, hned první dva pokusy nedali, proto stačilo, aby ve čtvrté sérii proměnil Káčer.

„Neprohrát dvojzápas v základní době bylo neuvěřitelné. Ani nevím, o kolik úrovní je Plzeň kvalitou nad námi. Konec nás ale docela zdrtil,“ konstatoval hostující kouč Anthony Limbrick.

Plzeň si v závěrečném play off zahraje o postup do skupiny s CSKA Sofia. Bulharský tým v úvodním zápase porazil doma Osijek 4:2, v odvetě remizoval 1:1. 

Konferenční liga 2021/2022
12. 8. 2021 19:00
Plzeň : TNS 3 : 1
(0 : 1, 3 : 1, 4 : 1 pen.)
Góly:
56. P. Bucha, 85. T. Chorý, 90. J. Beauguel
Góly:
4. L. Robles
Penaltový rozstřel:
Penaltu dal: 121. M. Káčer, 121. T. Chorý, 121. P. Bucha, 121. J. Beauguel
Penaltový rozstřel:
Penaltu dal: 121. D. Redmond
Penaltu nedal: 121. L. Smith, 121. C. Marriott
Žluté karty:
5. J. Mosquera, 19. A. Ba Loua, 26. M. Ndiaye
Žluté karty:
45. P. Harrison, 50. D. Redmond, 62. J. Routledge, 83. D. Ebbe

Rozhodčí: S. Stegemann - C. Bandurski, D. Schaal

Počet diváků: 6 079 (52 % z kapacity 11 700)

Přejít na on-line reportáž
Autor: